Stränder

Sol, bad och skumfester på Escape Beach

Escape Beach är namnet på en av norra Cyperns vackraste stränder. Bara bara tio minuters bilkörning från Kyrenia centrum breder den gyllene viken med kristallklart vatten ut sig. Escape Beach Club har alla faciliteter man kan tänkas önska sig och påminner snarare om ett underhållningskomplex än en beach club. Här kan man ägna sig åt aktiviteter som vattenskidor, trampbåt, banana boat, jet ski, flyboard och dykning. Escape Beach Club har hela tolv hundra bekväma solstolar, och man kan själv välja om man vill spendera dagens på sandstranden, gräsmattan eller ute på det breda soldäcket. Söndagar är Escape det självklara valet för den som vill dansa till den senaste musiken i ett fluffigt hav av skum! Skumfesterna med lekar och tävlingar är den absoluta höjdpunkten på veckan och en aktivitet som passar hela familjen. Escape Beach har också butiker, café, juicebar och en stor restaurang med en vackert utsikt över havet. En bit bort från stranden, alldeles intill havet, har man en nattklubb (open dance venue), The Escape Club, där partysugna gäster kan dansa under bar himmel långt in på småtimmarna.

Escape Beach är sedan många år tillbaka den tveklöst populäraste stranden på norra Cypern. Altınbaş Group of Companies, som för några år sedan tog över ägarskapet, har lagt stor vikt vid att behålla det framgångsrika konceptet som gjort Escape så omtyckt. Samtidigt har man velat utveckla Escape Beach Club till sin fulla potential, och har därför inför den här säsongen gjort en nystart med en helt ny ledningsgrupp vars jobb är att göra Escape ännu mer attraktivt. Vi träffade Reshat Inceer, lokal entreprenör och eldsjäl som är nybliven eventordnare på Escape Beach Club. Han berättar om ”nya” Escape Beach Club och hur han ser på norra Cyperns växande nöjesindustri.

”Jag brinner verkligen för uppgiften att utveckla Escape Beach ännu mer. Det finns många möjligheter här. I år är vårt team nytt och vi håller fortfarande på att bli varma i kläderna. Nästa år, när teamet är mer etablerat, kommer vi börja göra mycket mer aktiviteter och events”.

Reshat ser idag, till sin glädje, en utveckling i nöjesbranschen på norra Cypern, med ett ständigt växande antal av klubbar och barer. Men det har inte alltid varit så. ”Min tonårstid var full av frustration. Världen var inte medveten om oss då. Vi hade inga jobb, inga möjligheter, inte många val, vi var isolerade från den yttre världen,” berättar han. ”När vänner till familjen kom och hälsade på oss från andra delar av Europa, fick jag höra från dem och deras barn om hur Europa var, om musiken och nöjen. Jag har alltid varit ett stort fan av elektronisk musik, men på den tiden fanns det inga såna klubbar här. Till slut tog jag beslutet att lämna Cypern”.

Reshat var 19 år då han flyttade till London, en stad han skulle komma att spendera tolv år i.I London arbetade han på pubar och restauranger och skaffade sig ovärderliga erfarenhet inom bar- och nöjesbranschen. ”När jag flyttade tillbaka till Cypern, tog jag med idéer och koncept jag lärt mig i Storbritannien. Mina kunskaper inom underhållningsbranschen var stora då mina förebilder var partyarenor i Europa”.

Tillsammans med sin bror öppnade han Corner Bar, den första brittiska puben i Nicosia. ”Människor på Cypern tyckte om det nya konceptet,” och med filosofin: Förstå vad folk vill ha, tycker om och saknar, och ge det till dem, blev baren mycket framgångsrik”.

Med samma filosofi har han stora planer för Escape Beach Club. Den här säsongen har varit mycket lyckad med tusentals badgäster som besökt Escape varje vecka, och nästa säsong kommer att fyllas med ännu fler event och aktiviteter. Söndagens skumfester har varit en stor succé och vi kan räkna med att få se fler av dessa. Sommaren 2016 är långt ifrån över, och värmen kommer stanna långt in i oktober. Escape Beach Club, som brukar var öppet mellan april och oktober, kommer i år hålla öppet delar av sin verksamhet även under vinterhalvåret. Man planerar nämligen att stänga igen restaurangområdet med ett fönstersystem så att restaurangen ska kunna användas även under vintertid, då som en fiskrestaurang.

Planerna för Escape är många och Reshat kan inte vänta med att göra dem till verklighet. ”Jag lever min dröm, att underhålla människor med bra musik och med bra uteställen,” säger han. ”Jag säger alltid till folk: prioriteringar och ansvar är naturligtvis viktiga, men glöm inte att njuta av livet. Vad som än gör dig lycklig. Gör det!”

Öppettider:
Första april till slutet av oktober.
Varje dag från 08:00 till 19:00.

För mer information och kontaktuppgifter till Escape Beach besök New Cyprus Guide.