Stränder

Naturliga klippooler och långa sandstränder i Alagadi

Alagadi är en känd sköldpaddestrand på norra Cypern, men också en populär badplats för både lokalbefolkning och turister. Alagadi består av två större badvikar, den ena har en restaurang och är alltid välbesökt, medan den andra viken ligger lite mer avskild och passar den som vill ha en lugnare dag på stranden. Ingen av stränderna har solstolar eller parasoll, utan här får man ta med sig egna strandtillbehör.

På sensommaren kan man vara med när havssköldpaddans ägg kläcks på Alagadi. Volontärorganisationen SPOT anordnar utgrävningar och dessa kan man anmäla sig till. Det är en häftig känsla att vara med det ögonblicket då sandiga små sköldpaddor ser dagens ljus för första gången. Eller under kvällstid då man kan vara en del av gruppen som släpper ut dem i havet!

Platserna där sköldpaddornas bon finns är tydligt utmärkta på stranden, och det är rekommenderat att man håller sig en bit bort från dessa, för att inte riskera att skada boet. För mer information om havssköldpaddan och utgrävningar av bon, kontakta SPOT på Facebook.

Intill badstränderna ska man heller inte missa de naturliga ”klippoolerna”. Där klippor möter hav, och där stenar slipats av vågorna, finns det platser där vattnet samlats och värmts upp av den varma Medelhavssolen. Här kan man lugnt sitta på klipporna med fötterna i det ljumna vattnet och se ut över den natursköna kusten.

Klicka här för att läsa mer om volontärorganisationen SPOT och deras arbete med att rädda havssköldpaddor på norra Cypern.