Se och göra

Den antika bosättningen Vouni Palace i Lefke

Vouni Palace byggdes av perserna ca 500 år f.Kr. Den antika bosättningen är belägna högst upp på en bergstopp, 250 meter över havet, i Lefke på Cyperns västkust. Namnet Vouni kommer från grekiskan och betyder just ”bergstopp”. Vouni Palace byggdes för att spionera på kuststaden Soli, som hade anslutit sig med grekerna för att revoltera mot perserna.

Vouni Palace tros ha haft 137 rum. De brons-, silver-, guldskatter och statyetter som hittats här under utgrävningar antyder på en överdådig livsstil. Vouni hade också ett omfattande system av vattencisterner, och dess badanläggning innehåller en av de tidigaste kända exemplen av en bastu. De vattenbehov palatset hade täckes genom att lagra regnvatten i cisternerna. Palatset hade även en fontän som idag kommit att bli en symbol för Vouni Palace.

1927-1931 genomförde den Svenska Cypernexpeditionen, med arkeologen Einar Gjerstad i spetsen, flera utgrävningar av antika platser på Cypern. En av platserna som grävdes ut var Vouni Palace och flera av objekten man grävde fram finns idag att se på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Från ruinerna av Vouni Palace kan man se till den lilla ön Petra Tou Limnidi. Ön är en av de platser som var först att bli bebodd på Cypern. Utgrävningar av Petra Tou Limnidi genomfördes samtidigt som utgrävningarna av Vouni, och föremålen arkeologerna fann här, såsom bennålar, stenredskap, jordbruksredskap och skulpturer, kan dateras så långt tillbaka som till stenåldern.

Förr behövde man ett fyrhjulsdrivet fordon för att ta sig upp till Vouni Palace, men sedan några år tillbaka finns det en nybyggd, smal väg utrustad med vägräcken så att även personbilar kan åka upp hit. Att besöka denna antika plats är ett trevligt utflyktsmål. Även den som inte har något större intresse för fornlämningar kommer uppskatta platsen för dess natursköna lugn och fantastiska vyer över västkusten. Här uppifrån har man verkligen utsikt åt alla vädersträcken!

Besöker man Vouni Palace kan man även passa på att åka till utgrävningarna av staden Soli som ligger i närheten.