Se och göra

Besök i den vackra författarbyn Bellapais

Ett stenkast från hamnstaden Kyrenia ligger den charmiga lilla byn Bellapais. Med smala gator och trånga gränder tar Bellapais med sina besökare tillbaka till en svunnen tid där historien ekar mellan väggarna. Byn är en idealisk tillflyktsort för den som söker avkoppling. Här kan man slå sig ned på någon av de många restaurangerna, beställa in en kopp kaffe, och reflektera över livet, precis som författaren Lawrence Durrell gjorde då den tiden begav sig. Bland sötdoftande citrusblommor, finner man lugnet och sig själv. Inte undra på att det var här Durrell inspirerades till att skriva sin berömda klassiker Bitter Lemons. Bara några kvarter från byns torg kan man besöka huset där författaren bodde under sina år på Cypern.

Den största attraktionen i byn är utan tvekan de medeltida klosterruinerna av Bellapais Abbey. Klostret byggdes av en prästgemenskap under den religiösa ordern St. Augustine på 1200-talet och är idag ett museum. Ruinerna ligger på en höjd av 220 meter över havet och härifrån har man en fantastisk utsikt över kusten. Själva klostret är ett gotiskt mästerverk med majestätiska stenvalv inbäddade i en vacker rosenträdgård. Det är en romantisk plats som regelbundet står värd för arrangemang som bröllop, operor och konserter med klassisk musik.

Bellapais kan skryta med att vara platsen för några av Cyperns bästa restauranger. Bellapais Gardens och Kybele är två av dessa. Det finns många små butiker att titta runt i, med souvenirer som vackra tyger, smycken och porslin till försäljning. Missa inte att besöka Bellapais egen glasskulptör som sitter vid ett bord utanför sin butik och tillverkar små figurer av glas.

För den som vill övernatta i Bellapais finns det flera hotell att välja mellan. Två tips är Bella View Boutique Hotel eller Bellapais Monastery Village.