Se och göra

St. Hilarion Castle – norra Cyperns eget sagoslott!

Från sin plats högt upp i Beşparmakbergen blickar norra Cyperns egna sagoslott ner mot kusten. St. Hilarion Castle känns av många igen som den glödande svansen ljus som efter mörkrets inbrott slingrar sig runt bergstopparna för att vaka över sin stad Kyrenia.

Resebroschyrerna berättar stolt att slottsruinerna inspirerade Walt Disney när han skapade slottet i filmklassikern Snövit och de sju dvärgarna. För de som väljer att besöka St. Hilarion Castle är det ingen tvekan om att det är en sagolik plats. På 732 meters höjd över havet sträcker sig de välbevarade ruinerna av det som en gång var en fästning byggd för att försvara Cyperns kuster mot pirater.

St. Hilarion Castle är ett perfekt utflyktsmål för den som tycker om att vandra i vacker natur. Ojämna trappsteg och branta stigar kan vara ganska krävande så ett tips är att ta på sig bekväma sportskor och att ta med mycket dricksvatten. Väl uppe på toppen, med den friska luften i lungorna och med lätta molnslöjor svepandes i höjd med knäna, tycker de flesta att det var värt ansträngningen. Utsikten över Kyrenia är fantastisk.

Ett tips är att besöka St. Hilarion Castle på eftermiddagen när den värsta värmen lagt sig. När vi var där stod solen lågt och det guldglittriga ljuset skänkte en speciell stämning åt den tusenåriga platsen.

St. Hilarion Castle är öppet fram till kl. 18.00 och det kostar bara några få turkiska lira att gå in. Det finns även en parkering och ett café på området.