Klockan har passerat fem på eftermiddagen. Solen sprider ett guldskimrande ljus över landskapet när vi långsamt promenerar mot stranden i Alagadi. Det är september månad och tid för havssköldpaddornas ägg att kläckas.
”Här är boet vi ska gräva upp,” säger volontären Gabby och pekar mot en vit metallställning som blänker från sin plats i sanden.
Gabby är som många av de andra volontärerna en ung student från Storbritannien som spenderar somrarna på norra Cypern med att hjälpa havssköldpaddan. Organisationen de arbetar för heter SPOT (Society for the Protection of Turtles).
Vi är en grupp på ett tjugotal personer som anmält oss till dagens utgrävning, men så fort volontärerna sätter sig ner på knä och börjar ösa bort den mjuka sanden från boet så ansluter sig fler nyfikna åskådare. I bästa fall har de flesta sköldpaddsungarna redan lyckats kravla sig upp genom sanden, men några kan ha blivit kvar och behöver därför hjälp av volontärerna för att klara sig upp.
”Det är ett viktigt jobb vi gör”, berättar Gabby. ”Genom att märka ut platserna havssköldpaddan lagt sina ägg på och täcka över dem med nät så skyddar vi dem mot att bli byte för rävar och hundar. Metallställningen fungerar som ett extra skydd och gör att människor inte råkar trampa sönder boet”.
Hon berättar också att havssköldpaddan alltid återvänder till samma strand som de själva föddes på när det är dags att lägga sina ägg, oavsett hur många år som gått, eller hur långt bort den befunnit sig, så finner den alltid vägen tillbaka.
Plötsligt hörs ett litet jubel i folksamlingen och smartphones och kameror rycks snabbt fram. Volontärerna har nått fram till boet djupt där nere i sanden och en liten sköldpadda lyfts försiktigt upp. Gabby går runt och visar upp den sandiga sköldpaddan som kisar mot dagsljuset.
Volontärerna hittar fyra levande sköldpaddor till, de läggs i en hink med sand, som täcks över med en handduk. ”De här sköldpaddorna har varit kvar i boet i över tre dagar sedan de kläcktes och utan vår hjälp hade de med stor sannolikhet aldrig sett dagens ljus”, säger Gabby.
Volontärerna föser tillbaka sanden ner i boet och tillsammans lämnar vi stranden, sköldpaddorna har vi med oss i en hink. Vågorna rullar långsamt in från havet när vi vandrar tillbaka längs strandkanten.
Gabby berättar att sköldpaddorna som regel tar sig ur boet och ner mot vattnet på nattetid, då temperaturen är svalare. Temperaturen är också den som avgör vilket kön det blir på sköldpaddorna. Över en viss temperatur blir sköldpaddorna honor, och under den blir de hanar. I det här boet ser de flesta sköldpaddorna ut att ha blivit honor.
Vid parkeringen säger vi hejdå till gruppen. Om några timmar, efter mörkrets inbrott, ska vi träffas igen för att tillsammans släppa ut de små sköldpaddorna i havet.
Det har hunnit bli mörkt ute när vi återvänder till Alagadi. Cyperns stjärnhimmel glittrar ovanför oss där vi står på stranden. En av volontärerna ritar ett sträck med foten i sanden, några meter från havet. Vi får alla ställa oss bakom sträcket medan Gabby ger oss en varsin sköldpadda att hålla i. Det har blivit dags att släppa ut dem i havet. Flera bon har under dagen grävts upp och nu ska de små sköldpaddorna få simma iväg. Många faror väntar dem längs vägen, större djur som fiskar och fåglar kommer försöka äta upp dem, så de måste simma för glatta livet.
Sköldpaddorna är små och lätta i våra händer. De vevar ivrigt med armarna, som om de är mycket väl medvetna om vad som komma skall. Vi böjer oss ner och låter dem kravla iväg, några tar sig direkt ner mot vattnet medan andra lite förvirrat försöker hitta åt rätt håll.
Allt är mörkt och stilla, förutom det röda ljuset från våra pannlampor, som bryter genom natten. Det är den enda ljuskällan vi får använda. Sköldpaddans ögon registrerar inte det röda ljuset, till skillnad från det vita ljuset från exempelvis mobiltelefoner och hus. Det ljuset stör sköldpaddan och gör så den inte hittar ner till havet.
Den första sköldpaddan når vattnet och sveps direkt med av vågorna, efter den kommer de andra och snart har alla små sköldpaddor lämnat stranden. Nu kommer de färdas ut i havet och leva sina liv runt Medelhavsländerna, och en dag, när honorna blivit tillräckligt gamla kommer de själva att återvända till sköldpaddsstranden Alagadi på norra Cypern för att lägga sina ägg.