Se och göra

Picknick vid Alevkaya i Kyreniabergen

På norra Cypern är det aldrig långt till naturen, var man än befinner sig längs öns norra kust är man omgiven av både hav och berg. Bergskedjan som sträcker sig flera mil längs med havet kallas för Kyreniabergen eller Femfingerbergen och här uppifrån kan man skåda fantastiska vyer över det natursköna landskapet.

Det finns flera vägar och gångstigar att välja på för dig som vill upp på berget. Det finns även gott om picknickplatser med bord och eldstäder om man vill grilla. Vi packade matsäcken och begav oss ut på en biltur till Alevkaya, det område som ligger efter att man svängt av stora bilvägen vid Buffavento Restaurant, ovanför Arapköy.

Flera gånger längs vägen stannade vi till för att fotografera den vackra utsikten, som bara blev än mer häpnadsväckande ju längre upp på berget vi kom. Picknickplatsen vid Alevkaya har funnits där några år och har nog sett sina bättre dagar, men den fungerar fint ändå, och visst är det skönt att kunna ha ett riktigt bord med sittplatser när man ska äta! Några välgödda skogskatter kom också på besök för att se vad som tillagades vid elden.   

Den här tiden på året är perfekt för både vandringar och utflykter i Cyperns härliga natur. Temperaturen är behaglig och solstrålarna värmer skönt i ansiktet. Framåt mars börjar växter som den vilda orkidén att blomma, detta lockar många vandringsentusiaster till ön. Turistdepartementet har en broschyr med kartor över norra Cyperns alla vandringsleder, den heter ”North Cyprus Trails – Walking in Nature”, och finns på alla turistinformationer på ön. Önskar man delta i en guidad vandring finns flera guider, både svensk- och engelsktalande, som ordnar sådana.