Se och göra

Phoenix Line Dance Club dansar på Korineum

Varje vecka samlas line dance-gruppen Phoenix Line Dance Club på Korineum golfklubb för att öva in nya steg.

Från golfklubbens restaurang, som för stunden förvandlats till en danssal, hörs glada skratt. När vi kliver in genom dörren hälsas vi välkomna av klubbens två grundare, paret Steve och Denise Bisson.

– Roligt att ha er här, säger Steve, innan han ansluter sig till gruppen förväntansfulla dansare.

I samma stund som Steve trycker igång musiken tystnar gruppen och det gladlynta sorlet förbyts mot full koncentration på uppgiften.

Line dance kan se lätt ut på håll, men det gäller att man håller tungan rätt i mun och memorerar alla stegen. Steve går långsamt igenom koreografin några gånger så att alla hänger med. Sedan dansar man tillsammans till ljudet av härliga country-toner som nu strömmar ut i lokalen.

Phoenix Line Dance Club startades i september 2009. Idag har man ca hundra medlemmar som är utspridda på olika klasser i veckan.

Kate Bell från Skottland tränar line dance två gånger i veckan.

– Jag tycker om line dance för att det är en dans man kan göra på egen hand, utan att behöva en partner. Samtidigt som man har många underbara vänner runt omkring sig, säger Kate som älskar att dansa i sina röda cowboystövlar.

Det kostar fem turkiska lira att delta i en klass, pengarna används för att finansiera hyra för träningslokalen, överflödigt belopp skänks till välgörenhet, berättar Denise Bisson.

Alla som vill är välkomna att delta i klasserna, och fördelarna med att dansa line dance är många. Det är bra träning för konditionen och för minnet, samtidigt som det är ett enkelt sätt att umgås på och träffa nya vänner. När man kommer in i rytmen och den härliga musiken rinner vardagsstressen av en och tiden verkar upphöra att existera.

Steve och Denise som ursprungligen kommer från England har bott på norra Cypern sedan 2003.

Några av medlemmarna i Phoenix Line Dance Club tillhör en uppvisningsgrupp som tillsammans med paret Bisson åker och uppträder på festivaler runt om på norra Cypern. Man har bland annat dansat på olivfestivalen i Zeytinlik och på Güzelyurt International Dance Festival.

Några gånger om året brukar klubbens medlemmar åka på en gemensam resa utanför Cypern. Man brukar bland annat besöka internationella line dance event i Turkiet, något man kommer att göra även i år.

För den som är intresserad av att veta mer om Phoenix Line Dance Club kan man besöka deras hemsida eller skicka e-post till Steve och Denise på adressen steveandenise@gmail.com