Artiklar / Se och göra

Upptäck norra Cypern från kusten med en båttur

Finns det något mer njutbart än att vila blicken på det glittrande Medelhavet? Det enda skulle i så fall vara att segla det!

Det finns en mängd arrangörer som erbjuder båtturer längs Cyperns norra kust. Båtturerna utgår från Kyrenias förtjusande gamla hamn, och tar sina passagerare på allt från kortare turer till någon närbelägen strandvik, till längre heldagsutflykter där både mat och dryck ingår.

Båtarna seglar ut från hamnen, där de passerar den imponerande gamla borgen, för att sedan runda udden och be sig ut längs kusten. De engelsktalande guiderna kommer att peka ut sevärdheter, såsom St. Hilarion Castle och Bellapais Abbey, som tydligt går att se när man vänder blicken mot den imponerande bergskedjan bakom staden.

Ombord serveras vanligen en välkomstdrink medan båten seglar ut på det blå havet. Under en heldagstur stannar båten till på ett eller flera ställen för bad och snorkling i det varma vattnet. Escape Beach i Alsancak är en populär strand att stanna till vid, men man brukar också lägga ankar i mindre vikar. Någon gång under dagen serveras det buffélunch vilken brukar bestå av fisk och skaldjur samt lättare sallader. Det brukar också bli en eftermiddagsfika med kaffe och kaka. Båtarrangörerna har olika erbjudanden så kom ihåg att alltid kontrollera vad som ingår i just den båtresa du bokar. Man kan alltid ta med matsäck om lunch och dryck inte ingår i priset.

Att segla in i den magiska solnedgången kan vara det allra mest romantiska minnet du tar med dig från resan till norra Cypern. De flesta arrangörerna erbjuder solnedgångskryssning med middag ombord.

Att komma ihåg att ta med sig på en båtutflykt är badkläder, handduk och en bra solkräm med hög solskyddsfaktor. Du bör också ta med dig en hatt och solglasögon då solstrålarna blir mycket starka mitt på dagen. Glöm inte heller kameran! Och en kikare om du vill ta dig en närmare titt på kusten.

De flesta båtarna har med sig utrustning för snorkling men man är alltid välkommen att ta med sina egna grejer. Den som snorklar utanför Cyperns kust har stor chans att få se sjöborrar, plattfisk, maneter, räkor, bläckfisk och kanske till och med havssköldpaddor.

New Cyprus Guide kan du läsa om de olika arrangörerna som anordnar båtturer på norra Cypern!