Se och göra

Härlig naturvandring bland grottor och olivträd i Kalkanli

Över 150 stycken naturälskare samlades i helgen för att vandra Kalkanli Monumental Olive Trees Walk, som äger rum den sista söndagen i mars varje år. Vi vandrade i grupper om tjugo personer tillsammans med en mycket kunnig guide som var uppväxt i området. Vi började med att besöka platsen där två av de fyra bäckarna som försörjer olivträden med vatten går samman. De fyra bäckarna kommer från olika platser, bland annat Tepebaşı, och de rinner ned i en fåra som tar vattnet till en stor vattendamm där det sedan pumpas vidare till olivträd och andra planteringar i området.

Vi promenerade längs med vattenfåran hela vägen fram till olivträden, och under vandringen fick vi njuta av norra Cyperns vackra natur med orkidéer, Johannesbrödträd, vilda sparris och massor av olika örter och blommor. Med oss på vägen hade vi också en liten fyrbenta kompis som gärna ville visa vägen. En minnesvärd upplevelse var att gå in i de gamla grottorna som ligger bredvid olivträden.

Vandringen avslutades med att alla grupperna samlades vid det flera hundra år gamla kungsträdet, där det bjöds på hemlagat bröd med oliver och halloumi som fyllning. Vi fick även släcka törsten med handpressad apelsinjuice.