Se och göra

Helgonet St Mamas kloster i Güzelyurt

Mitt inne i Güzelyurt ligger St. Mamas kloster. Klostrets kyrka var ursprungligen byggd i bysantinsk arkitektur och har sedan byggts på under århundradena som följt. Bland annat har den stora kupolen kommit till i efterhand.

Det sägs att Mamas var ett kristet helgon från Anatolien som dödades på grund av sin religiösa tro. Hans familj fick hjälp av Jesus Kristus att placera Mamas kropp i en kista som sedan begravdes i havet. Tidvattnet kom att spola bort kistan, som till slut hamnade ända borta på Cypern, närmare bestämt i Güzelyurt. En man hittade kistan på stranden och tog hjälp av sina söner för att flytta den. De band ett rep runt kistan och med hjälp av två oxar försökte de flytta den från stranden. Kistan var dock mycket tyngre än vad de trott och det krävdes massor av jobb för att flytta den. Med stor ansträngning lyckades de till slut bogsera bort den. När kistan inte orkade bäras längre satte man ner den och byggde en kyrka runt den.

St Mamas grav, som är placerad till vänster om kyrkans ingång är omgiven av offergåvor, många i form av vaxöron. Det sägs att under det ottomanska styret trodde man att det fanns skatter gömda i kistan och därför borrade man hål i den. Genom hålen sipprade en sorts nektar ut, vilket det fortsatte att göra med oregelbundna mellanrum under en lång tid efteråt. Denna nektar sades ge skydd mot öronvärk. Vid kistan finns också små vaxdockor som man lämnat som offergåvor.

Kyrkan är också fylld av vackra ikoner, kristallkronor och en predikstol.

St Mamas kyrka är ofta fylld av turister som främst är hitresta från södra Cypern. För dem är det en helig plats och många gör korstecken och kysser helgonbilderna.

Det kostar 7 TL att gå in i kyrkan och man köper sin biljett vid byggnaden bredvid som är museet för natur och arkeologi. Personalen följer med och öppnar kyrkan.