Se och göra

Skeppsvrak och antik historia i Kyrenias borg

Har ni någonsin mottagit ett vykort skickat från norra Cypern? I så fall är gissningen på att kortets framsida föreställde en bild på Kyrenias hamn med sin ikoniska borg inte allt för vågad. Borgen som legat intill hamnen i flera hundra år, är en av Cyperns klarast lysande stjärnor på turistkartan.

Uppe på borgens tjocka murar vandrar man omkring med både Beşparmakbergen och det azurblå Medelhavet som utsikt. Glöm inte att ta med kameran för att fotografera den vackra vyn över Kyrenias mysiga hamn!

Borgen uppfördes år 330 e.Kr. men har byggts om i olika omgångar efter det. På 1500-talet lade man till de runda hörnen på borgen.

Inne på den enorma borggården befinner man sig i en miljö som bär lämningar från långt tillbaka i tiden. Här kan man ta sig en lättare lunch eller en kopp kaffe. Ett måste att besöka är museet som ligger i en av borgens salar och som visar ett skeppsvrak av ett 2300 år gammalt handelsfartyg.

Efter att ha vandrat runt några timmar i borgen är ett tips att avsluta dagen med en svalkande dryck på någon av alla restaurangerna Kyrenias hamn har att erbjuda.