Se och göra

Kozan Experience – en naturnära upplevelse i bergen

En häst skrittar förbi med en ung tjej balanserande på ryggen. Några meter bakom vinglar ett ostadigt föl efter. Mannen som håller den stora hästens tyglar stannar till vid utsiktspunkten så att flickan och hennes mamma, som rider på en annan häst strax där bakom, ska hinna se den klara havsutsikten som den här soliga söndagseftermiddagen bjuder på. Sedan fortsätter de i maklig takt in i den barrdoftande tallskogen.

Servitören dukar upp vårt träbord med cypriotiska mezerätter, sallad, nygräddat bröd och kleftico – ugnsbakat lamm marinerat med vitlök, citron och örter – en typisk delikatess vid Medelhavet. Under bordet vid våra fötter rullar hundvalparna vi tagit med oss runt och biter varandra lekfullt i öron och svansar, lika berusade av den friska luften som vi.

Vi är inte ensamma om att besöka Kozan Restaurant och naturområde den här dagen, intill oss är borden fullsatta med helgnjutande lunchgäster. Även picknickborden längre in i skogen är välbesökta av cypriotiska familjer som grillar, dricker kaffe och samtalar. Att ta med sig matsäck ut i naturen och umgås över generationsgränserna är en viktig cypriotisk familjetradition och på helger ser man detta på många platser runt om på ön.

Kozan är en traditionell cypriotisk restaurang, samtidigt som den är så mycket mer. Med sitt unika läge flera kilometer upp i bergen ovanför Karsiyaka, och med en lätt bris som sveper genom trädtoppar och dalar, är det ett perfekt utflyktsmål för den som söker en harmonisk naturupplevelse. Man kallar det för ”The Kozan Experience” av en anledning, här finns en hel drös av aktiviteter för både stora och små. Allt från ridning, cykling och vandring, till yoga, meditation och jeep safari uppe i bergen.

Kozan och närliggande byar odlar och producerar nästan all mat som serveras på restaurangen. Man strävar efter att skapa kulinariska smakupplevelser genom att uteslutande använda färska och ekologiska råvaror i matlagningen. Maten förbereds i köket för att sedan tillgas över en grill eller som långkok i en traditionell lerugn utomhus. På gården har man även en egen lanthandel med försäljning av organisk honung, olivolja, sirap och lokaltillverkade konst- och slöjdföremål.

Skogen är en naturlig lekplats för barnen. Här finns även gungor och brädspel, och hagar med åsnor, getter och hundar som barnen kan hjälpa till att mata.

Efter att vi avslutat vår måltid tar vi en promenad bort mot hästarna som återvänt från sin ridtur. Nu är det lilla fölets tur för en efterlängtad lunch och mammas mjölk svalkar gott efter ridturen. Det är som nya människor vi lämnar Kozan för att återvända till Kyrenia. En eftermiddag i naturen gör definitivt något med själen.

Öppettider:
Sommar (maj-okt) 10.00 till solen går ner.
Vinter (nov-apr) 10.00-16.00.

Bordsreservation rekommenderas!

Webbsida
Telefon: +90 533 845 70 70
Kozan Experience på Facebook.