Featured / Se och göra

Till havs med Kapten Casanova och båten Blue Bird

”Kom så bjuder jag på rödvin”! En man som uppmärksammat vårt intresse för båtarna bjuder in oss till sitt skepp. Varför inte, tänker vi och balanserar över på den smala bron som länkar båten med fastlandet. Mannen som har mörkt gråsprängt hår och ett charmigt leende sitter uppe på däck och spelar backgammon med några vänner. Han drar ut två plaststolar åt oss. ”Jag heter kapten Bayram och den här båten är mitt andra hem, säger han glatt, medan han häller upp vinet som skvätter runt glasen och färgar den vitrutiga duken röd.

Vi befinner oss i Kyrenias antika gamla hamn. Det är en solig söndagseftermiddag i februari och precis så där lagom varmt att man kan låta jackan ligga kvar i bilen. På vår promenad längs kajen har vi stannat till vid en skylt som gör reklam för ”Blue Bird’s” båtutflykter.

”Vi tar med turister på båtturer året om så fort vädret tillåter, berättar Bayram. Vi är ute hela dagen och stannar till på flera platser för att sola, bada och ägna oss åt olika vattensporter. I bland händer det att vi ser delfiner och havssköldpaddor”.

Bayram berättar att han ursprungligen kommer från Adana i Turkiet, men att han bott på norra Cypern i över 20 år. Han kom hit som ung när han gjorde sin militärtjänstgöring.

Vi smakar på det söta vinet. Några fiskmåsar har slagit sig ner en bit bort och iakttar oss försiktigt med huvudena på sne. Bayram rör inte en min när han vinner spelet i backgammon. Istället vänder han sig till oss och frågar varifrån vi kommer. ”Sverige”, svarar vi. ”Jaha, jag hade en flickvän från Danmark en gång, och så har jag haft en från England”. Männen samlar upp de svarta och vita brickorna och börjar om spelet. ”När jag var ung brukade de kalla mig för Kapten Casanova”, skrattar han.

Vi frågar hur länge båtturerna brukar vara. ”Vi brukar åka ut vid 10.30 på förmiddagen och kommer tillbaka 16.30 på eftermiddagen. Det kostar £20 per person och då ingår buffélunch och fika. Maten består av mezerätter som hummus, tzatziki och oliver samt sallader, nyfångad fisk och kyckling”.

Bayram tillägger att passagerarnas säkerhet alltid går i första hand och att han aldrig beger sig ut med båten i dåligt väder. ”Men som tur är så är vi på Cypern där solen alltid skiner”, tillägger han snabbt med ett leende.

Vi tackar för vinet och säger hejdå till kapten Bayram, lovar att vi ska komma tillbaka senare i vår och följa med ut till havs. Måsarna som iakttagit oss lyfter när vi kommer emot dem. Bayram vinkar och vänder tillbaka mot backgammonspelet.