Featured / Se och göra

Spännande Jeep Safari med Cyprus Active

Cyprus Active erbjuder en rad olika aktiviteter för den som vill utforska norra Cypern. Segling, ridning, bergsvandringar, cykelturer och matlagningskurser är bara några av alternativen. Norra Cypern Magasinet följde med Cyprus Active på en heldags Jeep Safari med guidning, något som skulle visa sig vara en riktigt häftig upplevelse.

Vid 9-tiden på morgonen hämtar vår guide James upp oss i en stor jeep. Sedan börjar den skumpiga färden upp på bergen. Halvvägs upp på berget stannar vi till för att njuta av utsikten över Lapta, Alsancak och Kyrenia. James berättar vad vi har att förvänta oss av dagens tur. Vi kommer börja med att åka upp på de små vägarna som slingrar sig runt de molnbeklädda bergstopparna för att beskåda natur och utsikt. Vi kommer sedan att stanna för lunch i Lapta innan vi fortsätter ner mot det torrare landskapet på slätter runt Karsiyaka. Vi som är med på turen är en blandning av svenskar och britter. Alla skrattar vi när James skämtar om att vi ska hålla utkik efter björnar och lejon förklädda till bergsgetter.

Efter introduktionen fortsätter vi högre upp mot bergstopparna. Asfalt har sedan länge förvandlats till ojämna grusvägar med stora gropar i då vi når vårt andra stopp, en övergiven by där bara ruiner vittnar om att människor en gång i tiden varit bosatta. Idag är det bara herdarna med sina bergsgetter som vandrar här. James berättar om hur invånarnas vardag såg ut, om hur barnen i byn tidigt på morgnarna brukade bege sig ner till staden för att gå i skola.

Vi njuter av den svala temperaturen här uppe, en tillflyktsort så länge den heta sommaren håller ett fast grepp om Kyrenia. Ännu en gång stannar vi till för att beundra den fantastiska utsikten. Här uppifrån, högt över marken, får man känslan av att kunna räcka ut med blicken till öns alla kuster.

Efter en lunch i Lapta med traditionell cypriotisk mat tar vi jeepen vidare till Karsiyaka. Här är vägarna så skiftande att man absolut behöver en jeep för att kunna färdas på dem. Det torra landskapet reflekterar vackert det guldgula skenet av eftermiddagssolen som börjar försvinna bakom bergstopparna.

Jeepturen med Cyprus Active är en rolig och informativ upplevelse. Vår mycket professionella guide James var extremt kunnig och hade en stor inlevelse när han berättade om Cypern och öns långa historia.

Jeepturen är strakt att rekommendera och ett måste för den som vill upptäcka Cypern på ett helt nytt sätt!

Kom ihåg att ta med vatten, solkräm och gärna en keps eller liknande att skydda huvudet med från solen. Även om turen inte innehåller några längre promenader kan det vara bra att ta på sig ett par bekväma gåskor.

För mer information och kontaktuppgifter till Cyprus Active besök New Cyprus Guide.