Se och göra

Besök de storslagna olivträden i Kalkanli

I Kalkanli på norra Cyperns västkust ligger ett område med uråldriga olivträd, som tros ha funnits här sedan Lusignanerna planterade dem på 1200-talet. Träden är till antalet nästan 2000 stycken. Deras ålder och storlek utmärker dem från andra olivträd på ön, och därför har de fått namnet The Monumental Olive Trees – De Storslagna Olivträden. Man beräknar att 400 stycken av träden är mer än 500 år gamla. De allra äldsta träden är mer än 800 år gamla. Området är ett av de viktigaste projekten i Natura 2000-initiativet och är under skydd av Europeiska Unionen.

The Monumental Olive Trees är kanske inte den första sevärdheten man tänker på att besöka när man är på norra Cypern, men den är absolut en av de mäktigaste. Platsen förtjänar verkligen att märkas ut bättre än vad den gör idag, med två solblekta skyltar på kustvägen mellan Kalkanli och Tepebaşı. När man svänger av från kustvägen hamnar man på en liten jordväg som man följer en kilometer innan man kommer fram till en öppen grind som markerar början på området. Det går bra att köra bil in på vägen bland olivträden, men allra trevligast är det att ta en promenad. Efter några minuter kommer man fram till de äldsta träden som alla har en skylt bredvid sig med namn och ålder. Det är en speciell känsla att slå sig ned på en bänk i skuggan av ett 800 år gammalt olivträd!

Området är verkligen ett levande kultur- och naturarv, och här finns inte bara olivträd utan massa andra blommor och växter, bland annat sällsynta orkidéer. Nu när våren är här fullständigt badar olivträden i gula blommor. Ruinerna av Ayios Maenilos och Ayios Nicolaos kyrkor ligger också här och är värda ett besök.

För att hitta till The Monumental Olive Trees se New Cyprus Guide.