Se och göra

Följ med North Cyprus Fishing på fisketur på Medelhavet

För dig som älskar fiske är havet utanför norra Cypern rena drömmen. I det marina ekosystemet utanför Cyperns kust lever ett stort antal fiskearter. North Cyprus Fishing tar dagligen med sig gäster som vill prova fiskelyckan ut på båten Bewitched. Vi träffade Dennis Davut och hans dotter Shenel som tillsammans anordnar turerna.

Dennis som är född i Australien växte upp med fiske på havet utanför Melbourne och Tasmaniens kust. Hans turkcypriotiska föräldrar tog vid arton års ålder med honom på semester till Cypern, och sedan dess bor han kvar här. ”Det blev en lång semester,” säger Dennis med ett skratt. Fisket sitter i blodet (till och med hans namn Dennis betyder hav på turkiska!), och han har nu ägnat sig professionellt åt det i 32 år.

Båten Bewitched är specialanpassad för Medelhavets villkor och fullt utrustad med avancerad fisketeknik. Bland fiskebåtarna som utgår från Kyrenias hamn är man den allra mest avancerade och man är de enda som når ut till alla fiskeområden runt kusten. Man använder sig av en fiskletare för att hitta fisken. Elektriska djuphavsfiskerullar används för att få upp de allra största fiskarna. Man har rullar med 50, 80 och 130 lb.

”Det behövs avancerad utrustning för fiskarna vi stöter på kan vara riktiga bjässar,” säger Dennis och nämner några fisksorter som exempel. Utanför Cyperns kust är de vanligaste långfenad tonfisk på ca 10 kg, svärdfisk på 35 kg och grouper på runt 25 kg. Men det händer också att man stöter på blåfenad tonfisk på uppåt 200 kg! Hajar finns det också gott om, men de håller till väldigt långt ut i havet och kommer aldrig i närheten av kusten.

En fisketur med North Cyprus Fishing tar 4-5 timmar och man brukar åka ut på morgon eller förmiddag. För bokning kontakta Dennis på telefon: +90 533 825 83 33 eller email: info@northcyprusfishing.com

På Facebook-sidan North Cyrus Fishing hittar ni de senaste bilderna och uppdateringarna.