Se och göra

Det mytomspunna Soli är ett av Cyperns äldsta kungadömen

Soli är namnet på ett av Cyperns äldsta kungadömen. Staden som låg på öns västra kust ska ha grundats ca 600 år f.Kr. Idag kan man besöka den mytomspunna platsen som trots stora arkeologiska insatser ännu döljer många hemligheter. Några av dem som genomfört utgrävningar i Soli är den svenska Cypernexpeditionen som var här under åren 1927 till 1931. Enligt den tidens praxis, delades fynden upp mellan Sverige och Cypern, med tillstånd från den brittiska koloniala regeringen. Drygt hälften av fynden tillföll Sverige där man idag kan se dem på Medelhavsmuseet i Stockholm. En stor del av de andra fynden finns att se på Cyprus Museum i södra Nicosia, bland annat den vackra statyn av kärleksgudinnan Aphrodite som också grävdes upp här.

Vid Soli har man som besökare flera intressanta saker att titta på, bland annat en basilika från 400-talet f.Kr. där man kan beundra vackert utsmyckade mosaikgolv med motiv från växt- och djurriket. Bevarade stenväggar visar tydligt hur rummen såg ut och även detaljer som marmorpelare finns kvar. Går man vidare kommer man till en välbevarad amfiteater med över 4000 sittplatser och en härlig utsikt över Medelhavet. Tyvärr har mycket av den ursprungliga stenen försvunnit från platsen, britterna tog den nämligen med sig och använde till bygget av Suezkanalen på 1800-talet!

Utgrävningarna av Soli har fortsatt genom åren. Så sent som 2015 gjorde arkeologer en upptäckt som kom att häpna forskare världen över. Man hittade en 2400 år gammal grav som innehöll smycken, vapen, krukor och en mycket välbevarad guldkrona. Av det kan man förstå att människorna som ägde dem var rika och hade stor makt i området. Vissa föremål som hittades kunde även kopplas till andra platser, bland annat Aten och Makedonien. Det visar på kontakt mellan olika geografiska området, förmodligen genom handel. Föremålen finns nu att se på Museet för Natur och Arkeologi i den närbelägna staden Güzelyurt på norra Cypern.

Soli hade sin storhetstid under den romerska ockupationen av Cypern. På 700-talet invaderades staden av araberna och i samband med detta så förstördes den och kom aldrig att byggas upp igen.

Besökare till Soli rekommenderas också att åka till ruinerna av närliggande Vouni Palace som byggdes i syfte att spionera på Soli.

Hitta till Soli – se New Cyprus Guide.