Se och göra

Apostolos Andreas kloster är en helig plats för alla cyprioter

Att besöka nationalparksområdet Karpaz när man är på Cypern är ett absolut måste, inte minst för de långa gyllene stränderna och den orörda naturen. När man är här ska man inte heller missa att åka till Apostolos Andreas kloster som ligger nästan allra längst ut på udden. Klostret har fått sitt namn efter Aposteln Andreas som var Jesus första lärjunge. Platsen är helig för både grek- och turkcyprioter.

Den traditionella berättelsen om hur klostret grundades beskriver hur skeppet som färdade Apostel Andreas till Det Heliga Landet, ska ha gått ur kurs och på grund här. När Andreas klev i land slog han på stenarna med sin käpp var på vilket en vattenkälla forsade fram. Vattnet från källan visade sig ha helande krafter och återställde synen på fartygets kapten som blivit blind på ett av sina ögon. Efter denna händelse kom platsen att bli en vallfärdsort för pilgrimer. På 1400-talet byggdes ett litet kapell nere vid stranden, dit man än idag kan gå för att hämta det helande vattnet. Kyrkan i det stora klostret som står på platsen har daterats tillbaka till 1700-talet, medan huvudbyggnaden kom till ca hundra år senare.

Platsen har under en lång tid varit ett mål för vallfärdande pilgrimer. I början av 1900-talet inträffade en händelse som gjorde att platsen ännu en gång drog till sig uppmärksamhet. En kvinna vid namn Maria Georgiou från Anatolien, den halvö som idag till stor del utgörs av Turkiet, hade en son som kidnappades år 1895. Sjutton år senare visar sig Apostel Andreas för henne i en dröm och säger åt henne att besöka klostret på Cyperns östra spets för att där be för att hennes son ska komma tillbaka. På den överfulla båten hon tar för att korsa havet mot Cypern berättar hon om sin dröm för andra passagerare. En av dessa passagerare, en ung Dervisch lyssnar allt mer uppmärksammat på vad hon har att berätta. Han frågar henne om hennes son hade några kroppsliga kännetecken man skulle kunna leta efter, och hon svarar att han hade några speciellt formade födelsemärken. Då tar den unga mannen av sig tröjan och visar upp sina exakt likadana födelsemärken – och mor och son kan lyckligt återförenas.

Man kommer till Apostolos Andreas kloster genom att köra genom byn Dipkarpaz, fortsätta på smala kustvägar genom landsbygden, vidare förbi utsiktsplatsen vid Golden Beach, och in på nationalparksområdet med sitt särskilda område för vilda åsnor. Efter några minuters körning kommer man fram till klostret. Här finns gott om parkeringsplatser att ställa sig på. De vilda åsnorna som bor på området kommer garanterat att komma fram till bilen och hälsa, så se gärna till att ta med några morötter och äpplen till dem!

Vänder man blicken mot havet ser man det vackra klocktornet som hör till kyrkan. Det finns överraskande många marknadsstånd med allt från smycken och kylskåpsmagneter till nypressad apelsinjuice att köpa. Varje dag stannar här busslaster från både norra och södra Cypern med turister och pilgrimer. Inne i kyrkan kan man beundra vackra ikoner och utanför ligger havet stilla och fridfullt. Blickar man allra längst ut mot udden ser man spetsen på ön.

År 2014 påbörjades ett renoveringsprojekt av Apostolos Andreas kloster. Projektet finansieras av Church of Cyprus från södra Cypern och The Turkish Cypriot EVKAF’s Foundation.