Efter att ha varit en öde del av Famagusta sedan 1974 öppnade de turkiska myndigheterna upp Maraş, som är det turkiska namnet på området, för allmänheten i oktober i år. På 1960- och början av 70-talet kom jetsetare från hela världen hit för att njuta av en av Medelhavets mest populära turistorter. Här låg lyxhotellen som ett pärlband längs den långa sandstranden och på kvällarna fylldes restauranger, nattklubbar och barer av turister från världens alla hörn. Varför det blev som det blev råder det delade meningar om och vi lämnar det därhän och låter er följa med på en promenad i det som varit en spökstad i 46 år.
Att gå längs gatorna där restauranger och barer varit tomma under alla dessa år är en märklig känsla. Skyltarna på fasaderna sitter kvar, liksom bardiskar och bord, och man kan nästan höra klirret av glas och sorlet av gästerna. På många ställen har naturen tagit över och växter har slingrat sig in i husen. Vissa byggnader har fallit ihop under åren och därför tillåts man inte att gå in i några av dem. Enda undantaget är en liten moské som ligger i utkanten av den del av området som öppnats upp. Det är dock inte värt att stå i kö för att se den från insidan då den är helt tom.
Det märkligaste under den långa promenaden var att vi plötsligt kom till en del av området där livet verkar ha pågått ganska som vanligt under hela denna tid. Här bor turkiska militärer med sina familjer, i kvarter där butiker, frisörer och restauranger erbjuder allt som finns på Cypern. Här finns en underbar sandstrand och hotell som utåt sett inte verkar ha fått något underhåll men som när man tittar in i entrén ser ut som vilket hotell som helst. Dessa fungerar som bostäder åt de militärer som arbetar här och deras familjer. I denna del råder strikt fotoförbud så därför har vi inga bilder därifrån.
Det mest slående under promenaden, som tar flera timmar om man vill hinna se allt, är alla skyltar som sitter kvar. Skyltar om att man erbjuder snabbframkallning av foton och resebyråer som erbjuder flygresor med bolag man hade glömt att de funnits. En lektion i reklamhistoria helt enkelt!
Området är öppet alla dagar 9-17 och vi rekommenderar att komma hit tidigt, speciellt om man vill fotografera. Framåt lunch kan det vara folktätt på gatorna och det är svårare att ta bra bilder. Bra skor är också att rekommendera. Även om man på många ställen lagt ny asfalt, som gör att det går bra att åka hit både med barnvagn och rullstol, så blir det många steg för att utforska Maraş!
För att förtydliga så är Varosha, det namn som många hört, grekcyprioternas namn på stadsdelen. Ofta ser man begreppet ”Spökstaden” ihop med Famagusta vilket inte kunde vara mer felaktigt. Famagusta är en stor stad med flera internationella universitet och sprudlande handel och folkliv dygnets alla timmar. Maraş är bara en del av denna stad, som tyvärr lägger beslag på en stor del av den fantastiska sandstranden. I övrigt är Famagusta en helt vanlig stad väl värd ett besök.
Text & Foto: Annica Beckman