Platser

Åsnor och gyllene stränder i Karpaz

Karpaz är den smala halvö som likt en spets skjuter ut i Medelhavet. Om Nicosia är Cyperns pulserande hjärta, så är det i Karpaz man finner dess själ. Här är naturen orörd med gyllene stränder som slingrar sig i all oändlighet längs kusten.

Om man söker en egen strand att spendera dagen på så är Karpaz helt rätt. Med undantag för den gröna havssköldpaddan som kommer hit för att lägga sina ägg, kan man räkna med att njuta av det turkosa vattnet helt för sig själv. Besök vykortsvackra Golden Beach där ett panorama av sand och hav breder ut sig.

Karpaz nås smidigt med bil från både Kyrenia och Famagusta. Glöm inte att ta med en påse morötter. I Karpaz nationalpark vandrar vilda åsnor fritt, och de kommer gärna fram och hälsar vid bilen, speciellt om besökarna har något gott att bjuda på!

Karpazhalvön har inga större städer men en handfull pittoreska orter finns att stanna till vid på väg ut mot spetsen. Boğaz fiskeby är liten och mysig med en småbåtshamn och några riktigt bra fiskerestauranger, ett trevligt första stopp. Åker man vidare kommer man till lilla, men snabbt växande Bafra, där lugnet möter lyx i form av femstjärniga kasinohotell. Här finns fina stränder för den som önskar ta sig ett dopp. Inåt land ligger byn Mehmetçik, huvudorten för vindruvor och vinproduktion på norra Cypern, här hålls varje år en stor druv- och vinfestival.

Dipkarpaz är den största orten och en av de få platser på ön där grekcyprioter och turkcyprioter fortfarande lever tillsammans. Här står den ortodoxa kyrkan och moskén raka i ryggen intill varandra.

Ett stort antal historiska ruiner med tusenåriga berättelser finns utströdda längs vägen, liksom lokala olivodlingar där man kan få med sig en smak av Cypern hem till köket.

Nästan längst ut på spetsen ligger Apostolos Andreas kloster, en helig plats inom kristendomen. Klostret sägs vara byggt på den plats där St. Andreas, en av Jesus lärjungar, gick på grund med sitt skepp och fann en källa med läkande vatten.

Norra Cyperns bidrag till Medelhavets flotta marinor finns också att hitta i Karpaz. Karpaz Gate Marina glänser likt en pärla vid kusten och attraherar kryssande yachter från internationella vatten. På en solbädd vid stranden, under palmbladens lätta rörelser, och med värmen som omfamnar kroppen, skingras här alla måsten på ett ögonblick.