Platser

Famagusta – ett enda stort utomhusmuseum

Staden Famagusta på östkusten är ett av de finaste exemplen på medeltida arkitektur i östra Medelhavet. Gamla stan är fylld av historia till den grad att man brukar kalla den för ett stort utomhusmuseum. Här vandrar man kring bland majestätiska ruiner i en romantisk miljö översvämmad av palmer och bougainvilleas. Genom århundradena har flera riken regerat staden vilket har satt sina spår i byggnader och arkitektur. Gamla stan är omgiven av en stenmur som byggdes av Lusignanerna på 1300-talet. Det som gör muren så speciell är att den är helt intakt och mycket välbevarad. Vill man ta en promenad i historiens fotspår är stadsmuren en bra plats att börja på.

Är man i Famagusta ska man absolut stanna till på anrika Petek Patisserie. Konditoriet är en lokal kändis som är omtyckt för sina traditionella pistagefyllda och honungsdrypande bakverk. Väggarna är dekorerade med arabiskt porslin, folkdräkter och lerkrukor. Mysigt så det förslår, och perfekt för en paus på historievandringen genom gamla stan.

Från Petek Patisserie är det inte många steg till gamla stans pulserande torg. Här ligger den stolta moskén Lala Mustafa Pasha, den största av alla medeltida byggnader i Famagusta och ett av de mest praktfulla exemplen på gotisk arkitektur kring östra Medelhavet. Alldeles intill ligger det Venetianska palatset och St. George of the Greeks kyrka.

Utanför murarna är Famagusta en ganska utbredd stad med mycket shopping och restauranger. Det är också en livlig studentstad då Cyperns äldsta universitet Eastern Mediterranean University finns här.

När värmen tagit sitt grepp runt Famagusta är det många invånare och turister som söker sig till stranden. Famagusta är en stor stad med närhet till många fantastiska stränder. Den närmsta, och därför kanske mest välbesökta, är Palm Beach som ligger ett stenkast bort från gamla stans murar.

På stranden finns solstolar och parasoll att hyra. Det finns också en snackrestaurang för lättare luncher. Precis intill Palm Beach står Varoshas övergivna hotellkroppar, en udda sevärdhet och en sorglig påminnelse om det som varit.

Beger man sig bara några minuter bort från Famagusta finner man längs kusten otroliga stränder med vit sand och turkost badvatten. Här ligger också viktiga historiska sevärdheter som Salamis ruiner och St. Barnabas kloster.

Famagusta ligger ca 25 minuter med bil från Ercan flygplats.