Platser

Många anledningar till att Esentepe lockar livsnjutaren

Bostadsturisten attraheras av norra Cyperns naturskönaste område.

Vem drömmer inte om ett alldeles eget semesterboende vid solsäkra Medelhavet? Från att ha varit lite av en gömd pärla, har norra Cypern på senare år blivit ett självklart alternativ för de som överväger att flytta till varmare breddgrader.

Solen, värmen och stränderna lockar, men också fastighetspriser så låga att du får nypa dig några extra gånger i armen. Kan man hitta en nybyggd femrumsvilla för under £300 000 vid kusten i Portugal, Italien eller Grekland? Eller en modern lägenhet med extra tillval vid stranden på spanska solkusten för endast £100 000? Nej, inte särskilt troligt va.

På norra Cypern hör dock priser som dessa till det normala. Här erbjuds man en hög livskvalitet till en mycket lägre kostnad än alla andra europeiska medelhavsländer. Det är också ett mycket fördelaktigt skatteklimat. Att norra Cypern har en näst intill obefintlig kriminalitet spelar också en stor roll för de som bosätter sig här. Intressant att veta är att norra Cypern har lägst kvadratmeterpris på fastigheter av alla europeiska medelhavsländer, här kan man köpa en trerumslägenhet vid stranden från £50 000. Det är inte förvånande att det här är en av de snabbast växande fastighetsmarknaderna i Europa.

Därutöver är också levnadskostnaderna låga. Trots att restaurangbesöken tenderar att bli många verkar inte plånboken tunnas ut nämnvärt. Vad sägs till exempel om en trerätters middag med vin för runt hundralappen. Alkohol i butik är också billigt, en flaska vin eller sprit kostar endast en tredjedel av det priset den säljs för i Skandinavien. En kasse fylld med frukt och grönt från den lokala marknaden kostar inte heller mer än några kronor. Inte konstigt att vi som upptäckt norra sidan av ön stortrivs!

Esentepe är den region som blommat upp mest bland utländska bostadsköpare de senaste åren. Den är belägen öster om den omtyckta hamnstaden Kyrenia, längs med öns norra kust. Esentepe är egentligen namnet på det största samhället i provinsen, men används ofta som samlingsnamn för traktens alla orter. Byarna Alagadi, Karaagaç, Bahçeli och Küçük Erenköy hör alla till området och är intressanta för bostadsturisten som besöker norra Cypern i syfte att finna sitt drömhem.

I Esentepe finns lugnet, stränderna och den svalkande medelhavsbrisen. I jämförelse med de mer etablerade bostadsområdena väster om Kyrenia, så är den här regionen relativt orörd. Här bor du bokstavligt talat mitt i naturen, där havet möter bergen, och där solnedgångarna är intensivt röda. Badstränderna är något alldeles extra med vilda naturvikar utströdda längs hela kusten. Upptäck din egen sandstrand eller besök någon av de offentliga där solstolen redan väntar. Se bara upp för var du slår ner ditt parasoll, till den här delen av ön kommer också havssköldpaddan för att lägga sina ägg!

Utbudet av fastigheter i Esentepe är brett, här finns allt från fristående villor med privat pool, till lägenhetsresort där man delar faciliteter med andra fastighetsägare. De flesta resort har tillgång till utomhuspooler, gym, spa, sällskapsrum, restauranger och poolbar. Även tennisbanor, minigolfbana och pingisbord brukar finnas tillgängligt.

Här ligger också norra Cyperns största golfklubb, Korineum Golf & Beach Resort, med en 18-håls mästerskapsbana i vackra omgivningar. Golfklubben har flera restauranger, tennisklubb, spa och en egen badstrand, öppen för allmänheten. Tycker du om att vandra ska du bege dig upp i Femfingerbergen. Andas in den friska doften av tallskog medan du promenerar på naturstigar kantade av historia och antika ruiner. Från toppen har du en oslagbar utsikt över Medelhavet, och klara dagar även till det turkiska fastlandet!

Esentepe har gott om lokala restauranger och barer. Två måsten att besöka är The Coconut Bar & Bistro, Cyperns enda karibiska restaurang, samt Joya Bar & Bistro som serverar rätter från det indiska och europeiska köket. Se också till att ta en sväng förbi Roots Bar, en gungig reggaebar med liveuppträdanden och god stämning vid havet i Kücük Erenköy.

Skulle man någon gång längta efter stadsliv ligger Kyrenia endast 2,5 mil bort. Korsar man bergskedjan och beger sig öster ut är det inte heller långt till Famagusta, en historisk stad omgiven av långa soliga stränder. Esentepe ligger också åt rätt håll för den som vill besöka nationalparksområdet Karpaz på Cyperns östra spets. Till flygplatserna Ercan och Larnaca tar det inte mer än 40 respektive 80 minuter med bil.

Så för dig som känner att det är dags att göra drömmen till verklighet – välkommen till norra Cypern!

För mer information om fastighetsköp på norra Cypern, kontakta Norra Cypern Fastigheter.