Featured

Flyg som en superhjälte med Flyboard

Många har svårt att tro sina ögon första gången de kommer i kontakt med sporten. Den adrenalinsprutande aktiviteten är det allra senaste och mest häpnadsväckande bidraget till världens vattensporter, och den har bokstavligt talat tagit sina utövare till nya höjder. Vem hade kunnat tro att det var möjligt att flyga runt i luften likt en superhjälte? Flyboard är verkligen något unikt i sitt slag, och det bästa är att det är enkelt att lära sig! Vi åkte ner till Kyrenias hamn där vi fick en pratstund med teamet bakom Flyboard Kyrenia, Özgur ”Ozzy” Özbilir och Sami Meyzin, två extremsportälskande killar och licenserade instruktörer som tagit den flygande brädan till ön.

Adrenalinfyllda sporter är i sig inget nytt för de båda vännerna. De senaste fjorton åren har de varit framgångsrika inom sporter som jet ski racing och rally, och de drar sig inte heller för våghalsiga aktiviteter som bungyjump och skärmflygning. Deras kärlek till det extrema har tagit dem världen över och genom åren har de tilldelats priser och utmärkelser för sina sportsliga prestationer.

”Det som lockar med den här sortens sport är känslan av frihet, att känna sig självständig och gränslös”, säger Ozzy.

De kom i kontakt med Flyboard för några år sedan då den var helt ny på marknaden. Sami berättar hur de genast skyndade att inhandla utrustningen. ”Vi visste inte ens hur man skulle använda den”, skrattar han. ”Det var liksom: Du eller jag först? Vi fick prova och lära oss själva efter hand, vi tittade en del på klipp från internet, sen var det bara att köra.”

Flyboard är en vattensport där man står fastspänd på en bräda med vattenjetmunstycken. Själva vattenjetdriften kommer från en vattenskoter som hänger ihop med flyboarden via en lång slang. Vattentrycket gör att man kan åka upp till 21 meter högt i luften. Styr gör man genom att flytta sin kroppsvikt åt sidorna och vinkla brädan med fötterna. Sporten är en uppfinning av fransmannen Franky Zapata, som är flerfaldig världsmästare i jetski. Han är i dagsläget den bästa utövaren i sporten, men han utmanas hela tiden ut av nya talanger.

Förra året deltog Ozzy i världsmästerskapen i Flyboard som tog plats i Florida, där hamnade han på en sjätte plats i sin tävlingskategori. I juni är det dags för världsmästerskapen i Frankrike. Flyboard Kyrenia är, tillsammans med Flyboarding Cyprus från södra sidan, också med och sponsrar den talangfulla thailändaren Suksan Tongthai, som är en växande profil inom sporten. I Flyboard tävlar man mot varandra i grupper om högst 35 deltagare. Man tilldelas poäng av en domarjury som bedömer de tävlande efter kommunikation, publikkontakt, hur skickligt utförda tricken är och hur avslappnad man är på brädan.

Men Flyboard är inte bara för proffsen, tvärt om. Även om den ser avancerad ut så är den relativt enkel och lätt att lära sig. Det handlar om att hitta balansen och slappna av. Det är en rolig och givande aktivitet som de flesta kan utföra. Den senaste tiden har den slagit igenom stort på turistorter kring Medelhavet, där semesterfirare ständigt söker efter nya och roliga aktiviteter att testa på semestern. Flyboard är en favorit hos många eftersom det är en rolig aktivitet som passar hela familjen.

Ozzy och Sami är de enda licenserade instruktörerna i Flyboard på norra Cypern och de arrangerar regelbundna klasser för de som vill testa på sporten. En klass varar som regel i 20 minuter, ibland längre, beroende på hur mycket eleven orkar. Det kan vara en ansträngande övning för kroppen när man är nybörjare. Första gången flyger man som högst sex meter upp i luften. Instruktörerna är under hela tiden med bredvid på jetski, och det är dem som kontrollerar höjden. Man ska fokusera på att vara rak i kropp och ben, stå avslappnat och hålla balansen. Efteråt är det svårt att sluta le, det är en riktig adrenalinkick att flyga runt i luften! Klasser arrangeras varje lördag och söndag vid Camelot Beach. Man kan också flyga längre ut till havs från båten Happy Dolphin som Flyboard Kyrenia samarbetar med.

Efter vår intervju vill vi såklart se hur det ser ut när riktiga proffs flyger. Sami hoppar i vattnet och spänner fast fötterna på brädan. Sedan bär det av upp i luften. Trycket från vattenskotern kontrollerar han själv från en kontroll som han håller i handen. Han rör sig smidigt med brädan och bjuder oss på en mängd häftiga konster i luften. Vi får se imponerande trick som Bonzai, Superman och Backflip. Efteråt är det Ozzys tur att flyga. Två turistbåtar har precis börjat styra in mot hamnen och båtgästerna ropar och vinkar när de får syn på Ozzy som kommer farandes i luften. Han snurrar några varv och tar sedan sats och dyker närmare tjugo meter ner i vattnet. Människorna på båten applåderar och visslar. Inte hade de väntat sig att få se en superhjälte flyga omkring i Kyrenias hamn!

För mer information och kontaktuppgifter till Flyboard Kyrenia besök New Cyprus Guide.