Artiklar

Viola och Michael delar en passion för att hjälpa andra

Det här är historien om hur en man och en kvinna, födda på vitt skilda kontinenter, förenades genom kärleken och sin passion för att hjälpa människor till ett bättre och hälsosammare liv. Om hur de valde Cypern till att bli sitt nya hem och hur de förverkligade den gemensamma drömmen om att starta Kayana, ett hälsoföretag som ser kropp och själ ur ett helhetsperspektiv.

Michael och Viola välkomnar oss hemma i deras lummiga trädgård. Vi slår oss ned i skuggan för att lyssna till deras berättelse.

Michael föddes i Nicosia på den tiden då ön var en Brittisk koloni. Året var 1946 då hans föräldrar på grund av arbetsbrist i England efter Andra Världskrigets slut tog beslutet att flytta hit. Michaels morfar som var född på den grekiska ön Symi hade ett eget företag och några fastigheter på Cypern, hans mormor var från England.

När Michael var 11 år började han på internatskola i England. Under åren som följde besökte han och hans syskon bara Cypern på somrarna. Han minns hur han brukade sakna Cypern, värmen och människorna. England var inte alls platsen för honom.

– Under mina tidigare år hade jag aldrig riktigt kommit underfund med om jag kände mig som cypriot eller engelsman, säger Michael. Men efter åren på internatskola i England var jag i alla fall helt säker på att jag absolut inte var engelsman!

Efter examen lämnade Michael England för att åka ut i världen och jobba som ingenjör på oljefält. Samtidigt köpte han ett gammalt hus i en by nära Kyrenia på Cypern, för att ha som renoveringsprojekt och så småningom kunna att flytta in där. Det skulle dock inte dröja länge förrän hans planer helt kom att kastas omkull. En dag när han var ute och jobbade på en oljeplattform i Nordsjön, bara en kort tid efter att han köpt huset, fick han höra på radion att Turkiet hade gått in på Cypern. Med ett leende säger Michael:

– Jag kommer ihåg att jag tänkte att; Jaha, så var det med det huset!

Det skulle dock visa sig att han hade haft tur. När han tre år senare återvände till Cypern stod huset kvar helt orört, och att de enda som flyttat in var några höns och getter. Han tog genast upp renoveringen och snart var huset beboeligt. Michael berättar att det var speciellt att återvända till sitt hemland när det nu var uppdelat i norr och syd.

– Allt såg likadant ut från när jag sett det sist, men det var ändå helt nytt. Innan jag åkte pratade alla min grannar grekiska, nu när jag kom tillbaka var alla utbytta mot turkcyprioter.

Första tiden var även Michael, som han själv uttrycker det, påverkad av propaganda från den södra sidan av Cypern. Men efter hand när han började prata med sina grannar, som blivit förflyttade från en by nära Paphos, och fick höra deras version av vad som verkligen hänt så ändrade han sig. Han köpte böcker och gjorde efterforskningar, och kom helt att ändra sin syn på konflikten och vad som faktiskt låg bakom Turkiets landstigning 1974.

På 80-talet var Michael en pionjär inom Hanggliding. Han utbildade sig till pilot och professionell flyginstruktör, och startade sin egen flygskola i södra delarna av franska Alperna. Han representerade Frankrike i ett antal internationella tävlingar och vann guld i Österrike i de Europeiska mästerskapen 1980.

Under 90-talet började Michael intressera sig för människans fysiska och psykiska hälsa och så småningom började han utbilda sig inom massage och andningsteknik. År 1993 grundade han The Body Therapy Center i Frankrike. Han hade också haft tankar på att starta upp ett massagecenter på Cypern, men det var för tidigt, människorna på Cypern var inte öppna för sådant på den tiden.

Det var på en konferens för andningsteknik i Spanien han träffade sin blivande kärlek Viola. Året var 1999 och hon hade åkt dit från Venezuela där hon drev ett mycket framgångsrikt hälsocenter i huvudstaden Caracas.

– Jag är född i Irak och uppvuxen i Libanon, berättar Viola. År 1972, när jag var 13 år, flyttade vi till Venezuela.

Att som tonåring flytta från Mellanöstern till Sydamerika var en utmaning, men genom kvällskurser lärde sig Viola snabbt att tala spanska och började arbeta redan som trettonåring. Hon hade hunnit bli 20 år när hon tog jobbet som marknadschef. Länge arbetade hon inom försäkringsbranschen innan hon helt bytte bana och tog upp den gamla barndomsdrömmen hon aldrig riktigt kunnat släppa, drömmen om att arbeta med psykologi.

Viola hade valt att utbilda sig genom alternativa sätt, till exempel var hon under fyra års tid själv patient i psykoanalys, följt av gruppterapi i transaktionsanalys och meditation, andningsteknik och transpersonell psykologi.

1993 tog hon steget och öppnade Centro Rebirthing de Venezuela, ett holistiskt terapicentrum för andning i Caracas, och EdwardConsult, holistisk företagskonsult.

Efter att Viola träffat Michael valde de att år 2002 flytta till hans hus i Catalköy på Cypern. De slog sina kunskaper samman och startade företaget Kayana.

På Kayana ser man hälsan som en helhet, kropp och själ hör ihop, därför kan man inte begränsa sig till att arbeta med hälsan ur vissa aspekter, utan man måste se hur allt hänger samman.

Viola är holistisk psykoterapeut och andningsterapeut, hon är också relationscoach och hjälper både par och singlar att trivas i sina relationer till andra och sig själva.

– Ofta handlar det om kulturella skillnader i relationen, berättar hon. Man har olika bakgrunder och man tänker inte på samma sätt som den andre. Det kan vara kulturella skillnader som t.ex. handlar om tidsuppfattning, fysisk närhet, eller andra vanor.

Det vanligaste är att konflikter i en relation dyker upp någon gång under de två första åren tillsammans. Viola berättar att ungefär 70% av de par som kommer till henne för att få hjälp med sina problem lyckas hålla ihop. Mycket beror på hur lång tid man gått och dragits med problemen.

– I många relationer håller man ut, fast att känslorna är borta för länge sedan. Man ska gå och prata med någon i tid, när känslorna sedan länge är borta kan det vara svårt att reparera förhållandet, menar Viola.

Viola och Michael berättar att de själva som par är väldigt olika på många sätt. Han är en utomhusmänniska som älskar att sporta, medan hon trivs bäst inomhus med en god bok. Nyckeln till ett lyckligt förhållande stavas kommunikationsfärdigheter, och det är bland annat det hon lär ut till de par som uppsöker henne.

Paren som kommer för coaching är i blandade åldrar, de flesta är lokala cyprioter.

Viola påpekar att samtal bara är en del av behandlingen, ofta rekommenderar hon sina kunder att ta andra behandlingar också, för att kroppen, sinnet och själen är ett.

Watsu är den perfekta avslappningsbehandlingen för den som är stressad eller bara söker lugnet inom sig. Michael är kroppsterapeut och expert på allt som rör kropp och andning.

– Behandlingen är otroligt bra för kroppen och immunförsvaret. Stress och avslappning kan inte existera samtidigt, så övningar som gör oss djupt avslappnade tar också bort all stress.

Watsu går ut på att man flyter i en sötvattenpool samtidigt som man gör andningsövningar. Michael är hela tiden närvarande och för på ett rytmiskt sätt runt kroppen genom mjuka kontakter med nacken och under korsryggen. I det varma vattnet kan kroppen lätt stretchas och dras ut. Det är en djup avslappning som påminner om den miljö fostret befinner sig i i sin mammas livmoder.

Massage har många olika fördelar, den ger ett avslappnat sinne samtidigt som den fungerar läkande för kroppen. Par som lär sig massera varandra förstärker sin kommunikationsförmåga sinsemellan och skapar mer förståelse för varandra. Michael organiserar en massagekurs som heter Touching Hearts, den är inriktad på att hjälpa par till förbättrad kommunikation genom att på ett medvetet sätt röra varandra.

Färganalys är en annan tjänst Viola erbjuder. Genom olika tekniker kan man dra slutsatsen om vilka färger man passar i, och utifrån det fylla sin garderob med matchande plagg.

– Man sparar både tid och pengar på att välja rätt färg på kläder och smink när man från början vet vad man passar i. Och trivs man med utsidan så gör det mycket för insidan också, konstaterar hon.

Man märker på paret Viola och Michael att de lever som de lär. De beskriver sin livsstil som organisk, vegetarisk, hälsosam och färgglad. Och här finns mycket kärlek och energi. De skrattar tillsammans när Viola plockar upp ett orange tygstycke och håller framför Michael för att visa vilken färg han absolut inte passar i. Cypern är deras hem nu och det är här de vill fortsätta leva och hjälpa människor runt omkring dem till ett hälsosamt liv, både för kropp, sinne och själ.

För mer information om Viola, Michael och deras företag Kayana besök:
www.violaedward.com och www.watsucyprus.com