Artiklar

Vein Clinics of Europe i Nicosia tar bort ytliga blodkärl

Sommaren är här och det är hög tid att sätta på sig shortsen eller favoritkjolen för att låta benen njuta av det härliga solskenet. Många kvinnor och män drar sig dock för att visa upp sina ben för att man känner sig obekväm på grund av de tydliga blodkärl som genom åren börjat bli synliga under huden. Åderbråck är ett vanligt problem som kan drabba människor i alla åldrar. Den goda nyheten är att det på senare år blivit mycket lättare att behandla. Vi besökte Vein Clinics of Europe i Nicosia, den enda kliniken på ön som använder den senaste tekniken för att behandla åderbråck.

Vi stiger in i en ljus och fräsch lokal i hjärtat av Nicosia. En trevlig sköterska tar emot oss och visar oss in till doktor Çağın Zaims rum. Han hälsar oss välkomna och vi sätter oss ner vid det välordnade skrivbordet i glas. Förmiddagssolens strålar letar sig in genom de stora fönstren och lyser upp det vita rummet. Vi bjuds på turkiskt kaffe medan doktor Zaim börjar berätta om kliniken.

”Vein Clinics of Europe är en distributionsfranchise som kommer från USA. Den har under det senaste åren etablerat sig i Europa och finns i dag i Turkiet, Holland England och Cypern. Kliniken i Nicosia har funnits i åtta månader. Inom fem års tid kommer vi att ha öppnat totalt 114 stycken Vein Clinics runt om i Europa”.

Çağın Zaim kommer ursprungligen från Cypern men är utbildad inom medicin och kirurgi vid Ankara University i Turkiet. Idag driver han Vein Clinics of Europe i Nicosia samt utför hjärtkirurgi på det statliga sjukhuset. Han har tidigare arbetat på Vein Clincs i Turkiet och har stor erfarenhet när det kommer till behandling av åderbråck och vensjukdomar.

Han tar fram en bild på datorn och förklarar för oss hur det går till när åderbråck bildas. I kroppen finns blodådror, så kallade vener, som leder blodet tillbaka till hjärtat. Inne i venerna finns klaffar, som fungerar som ventiler för att blodet smidigt ska rinna tillbaka till hjärtat. Åderbråck beror oftast på att klaffarna fungerar sämre eller att väggarna i venerna blir svaga och utvidgar sig. Detta medför att trycket i venerna ökar så de sväller och blir större. Många väljer att behandla åderbråck på grund av estetiska själ, men det är också viktigt att se över sina synliga vener på grund av medicinska orsaker. Om blodet inte cirkulerar som det ska kan det tjockna och bilda klumpar som kan ta sig upp till lungorna, vilket kan få rent livsfarliga konsekvenser. Svullna vener kan också vara tecken på hjärtsjukdomar som måste behandlas. På Vein Clinic undersöker man sina patienter ur ett helhetsperspektiv och som hjärtläkare kan doktor Zaim också upptäcka hjärtsjukdomar. Patienter med allvarliga problem skickas då vidare till sjukhus för behandling.

”Vi är unika på Cypern eftersom vi är den enda kliniken som använder den allra senaste tekniken när det kommer till att behandla åderbråck. Vi utför inga komplicerade kirurgiska ingrepp utan använder oss helt av effektiva behandlingar med laser eller kateter. Förr behövde patienten stanna över natten efter ett kirurgiskt ingrepp, och sedan sjukskriva sig från arbetet i en vecka. Idag går ingreppet väldigt snabbt och smidigt och den räcker med bara några timmars vila innan man kan gå till jobbet igen”.

Det finns tre olika behandlingsmetoder beroende på hur allvarliga problem patienten har. Vid ett första besök undersöker doktor Zaim patienten med ultraljud för att se vilka vener som behöver behandling. Lider man av små smala åderbråck som spretar åt olika håll, så kallade spindelvener, räcker det med en enkel laserbehandling med en radiofrekvensutrustning som heter Vein Gogh. Man drar då med en smal laserpenna över problemområdena för att få bort åderbråcken. Effekten är direkt och venerna försvinner genast. Behandlingen gör inte ont och den passar mycket bra för behandlingar i känsliga områden som ansiktet.

Är venerna större använder man skumbehandling. Med en liten nål går man in i den drabbade venen och täpper igen den med skum. Det gör inte ont utan kan jämföras med samma små stickningar som när man plockar ögonbrynen. Den tredje metoden används när man lider av åderbråck på den största venen, Rosenådern. Då krävs ett mer avancerat ingrepp där man går in med kateter och bränner venen för att stänga till den. Ingreppet tar endast en halvtimme och patienten sövs ner under tiden.

”Vi gör alltid en första grundlig undersökning för att bedöma vilken metod patienten bör behandlas med. Om Rosenådern, som är den som förser de mindre venerna med blod, svullnat kan detta vara huvudanledningen till att spindelvenerna uppkommit, och då måste man behandla den innan man behandlar de mindre ådrorna”.

Åderbråck kan drabba människor i alla åldrar. Det är en ärftlig åkomma och allra vanligast hos kvinnor, även om många män också drabbas. Åderbråck kan också bero på att man är för stillasittande eller att man står upp för mycket. Människor som reser mycket bör gå på regelbundna undersökningar, då risken för åderbråck ökar då man spenderar många timmar stillasittande på flygplan. Vanliga symptom på förstorade blodkärl är svullna ben och fötter, att man vaknar av krampsmärtor i benen på natten, samt smärta och stickningar i benen, även av kortare promenader.

Hittills har kliniken i Nicosia behandlat 114 patienter för åderbråck på Rosenådern. Alla behandlingar har varit hundra procent framgångsrika och patienterna behöver aldrig oroa sig för att åderbråcken ska komma tillbaka.

Vein Clinics of Europe ligger i Nicosia och går att nås på telefon: +90 392 227 37 46 och email: caginzaim@veinclinicsofeurope.com

Priser för behandlingarna:

Behandling med Vein Gogh: 500 TL

Behandling med skum: 400 TL

Behandling med kateter: 5000 TL för ett ben.

Behandling med kateter: 7000 TL för två ben.