Artiklar

Kaffe av märket Girne Con Kahve kommer från norra Cypern

Turkiskt kaffe har djupa rötter i den turkiska kulturen. Den starka drycken ses som självklar i alla sociala sammanhang, och man ser ofta män och kvinnor sitta med en kopp “kahve” i handen medan de betraktar folklivet på gatan.

På norra Cypern är kaffe av märket Girne Con Kahve det som dricks allra mest. Girne Con Kahve är en produkt av Hüseyin Remzis drömmar om att modernisera tillverkingsprocessen av turkiskt kaffe.

Hüseyin Remzi, som ursprungligen kom från Nicosia, bodde i början av 1900-talet i Istanbul där han studerade vid Naval War Academy. Sin fritid spenderade han ute i Istanbuls pulserande caféliv och det var där drömmen om att sälja färdigt rostade och malda kaffebönor väcktes.

Hüseyin Remzi kom att flytta tillbaka till Cypern och började så småningom arbeta i sin fars livsmedelsbutik i Nicosia. Dock hade han inte glömt drömmen om kaffet, drömmen som växt till en affärsidé med ljusa framtidsutsikter.

Fram tills nu hade alla kaffehandlare på Cypern rostat kaffebönor själva för att sedan använda en mortel för att krossa bönorna. Hüseyin Remzi hittade ett sätt att mekanisera processen och började sälja färdigmalet kaffe i vakuumförpackade påsar.

De färdiga kaffepåsarna blev en succé. Kaffets popularitet hade skjutit i höjden och det fanns varken tid eller lust att rosta och mortla kaffebönorna själv. Hüseyin Remzis kaffe efterfrågades nu från hela ön.

När Hüseyin Remzi gick bort 1951 tog Mehmet Hüseyin över företaget. Mehmet gick under smeknamnet Con (John) på grund av sitt brittiska utseende, och där utav kaffets namn.

Det sägs att Girne Con Kahve har en lite mildare smak än andra kaffesorter. Nästa gång ni får tillfälle, passa på att prova en kopp turkiskt kaffe, och känn hur den turkiska kulturen omfamnar er i en smakrik upplevelse.

Kaffebutiken på bilderna ligger i närheten av det runda tornet vid shoppinggatan ovanför Kyrenias hamn.

För mer information om Girne Con Kahve, besök deras hemsida här.