Artiklar

Mysigt med god mat på Tumba restaurang i Esentepe

Solen drar sig ned mot horisonten och Esentepes djupa skogsdalar färgas lila. Med countrytoner i öronen och en lätt bris i håret sitter vi ner på Tumba Restaurant & Bar och njuter av den magnifika utsikten som den cypriotiska kvällstimmen bjuder på. Restaurangens ägare och till lika Esentepebo, Şevki Nasipoğlu, berättar att han älskar sin arbetsplats. ”Man kan inte ha en bättre utsikt, och här är det alltid något på gång,” säger han. Och visst är det så. Tumba är den störta restaurangen i Esentepe och har med sin utsträckta terass en imponerande vy över det natursköna området. Esentepe är en traditionell cypriotisk by som på senare år växt och blivit en attraktiv plats att köpa semesterbostad i. Restauranger som Tumba, som från början var originalcypriotiska restauranger som vände sig till lokala invånare, har kommit att bli naturliga mötesplatser för internationella och lokala gäster som här kan umgås tillsammans över en middag eller några glas Efes öl i baren.

På menyn finns cypriotisk mat som meze, fisk och kebab. Man serverar också engelsk och turkisk frukost. Man har öppet varje dag året runt. Många kommer hit på kvällstid för att titta på sport på tv eller umgås över ett parti biljard. Det finns gratis Wifi och lekområde för barn. Man arrangerar regelbundna välgörenhetsevenemang och det går också att boka Tumba för bröllop och fest.

Under tiden vi sitter och pratar kommer en svensk-norsk familj in på restaurangen. Sonen med fru är och hälsar på sina föräldrar som har en semesterbostad i området. Tumba är en av favoritrestaurangerna som självklart ska besökas under veckan. ”Vi älskar norra Cypern, det går inte att hitta en mer avslappnande plats”!

För mer information och kontaktuppgifter till Tumba restaurang, se New Cyprus Guide.