Lika fantastiskt som Cypern är, lika fantastiskt nära ligger vår ö andra häftiga platser kring Medelhavsområdet. Tänk att kunna sätta sig på ett flygplan i Larnaca för att 40 minuter senare landa i Mellanösterns glada bubbla Tel Aviv! Norra Cypern Magasinet packade väskan och åkte över havet för att se hur våra grannar lever livet i Israels glödheta metropol.
Tel Aviv är staden där höga skyskrapor möter vita stränder och där sorlet från uteserveringarna aldrig tycks lägga sig. Vi befinner oss i Mellanöstern med atmosfären känns europeisk. Strandcaféerna är fulla av sollapande människor och i havet ligger surfarna tätt och väntar på nästa våg. Tel Aviv är en ung stad, för två hundra år sedan fanns här bara sand. Sedan dess har det gått fort och i dag är Tel Aviv ett kosmopoliskt centrum för öst.
Vi promenerar längs med strandpromenaden bort mot den gamla stadsdelen Jaffa, stannar för en nypressad granatäppeljuice, och fortsätter sedan bort mot utsiktsplatsen som erbjuder en magnifik vy över staden som aldrig sover. Lite längre bort ligger Tel Avivs populäraste hummusställe Abu Hasan/Ali Karavan, omskrivet i fler internationella tidningar. I köket råder det ett organiserat kaos med beställningar som spontant ropas ut över huvuden. Den goda krämiga hummusen vi snart får in väcker frågan om vi tidigare verkligen ätit hummus ”på riktigt”. Hummusen tillsammans med pitabröd, rå lök och några citronskivor får smaklökarna att jubla.
Vi promenerar tillbaka mot stan och hamnar i Tel Avivs pulserande hjärta Carmelmarknaden, som pumpar ut ett färgsprakande fyrverkeri av frukt och grönt. Marknadsplatsen är så full av människor att vi nätt och jämt lyckas ta oss ut på andra sidan. Senare vandrar vi runt bland tidstypiska Bauhausbyggnader tills vi hamnar på stadens stolta paradgata Rothschild Boulevard. Här tycks de obrutna raderna av restauranger och barer aldrig ta slut. Bland kringstrosande familjer, segwayåkande turistgrupper och sicksackande sportcyklister sticker det fram en och annan ortodox judekippah. Hummuslunchen har knappt hunnit lägga sig i magen, men vad gör det när man passerar det hippaste falafelstället i stan. Vid Hakosem ringlar kön sig lång ut på gatan. Och så god den är, falafeln med tahini, grillad aubergine och sallad.
Med den lågt stående solen i ögonen når vi till slut stadens trendiga marina. Vi slår oss ned med en take-away kaffe på det nybyggda trädäcket och tittar på flygplan som med jämna mellanrum går ner för landning. När vi vandrar tillbaka mot hotellet har horisonten hunnit bli blodröd och en stilla måne syns i fjärran.
Det är tidig förmiddag då vi anländer till den heliga staden Jerusalem. Busslaster med turister väller ut på de historiska gatorna. Vår guide tar oss med upp på Olivberget till den plats där Jesus sägs ha gjort sin himlafärd. Platsen är helig också för judar, som använt kullen som begravningsplats i över 3000 år. Enligt judisk tro är Olivberget den plats där Messias en dag återvänder och när detta sker kommer världens döda att återuppstå. Är man begravd på Olivbergets sluttning är man enligt tron först i turen att återvända från de döda, därav populariteten att begravas här. Från Olivberget har man en enastående utsikt över Jerusalem. Vår guide pekar ut ett tjugotal viktiga religiösa platser, allt från Tempelberget där Abraham nästan offrade sin son Isak till gräsplätten i dalen där Jesus kampade första gången han besökte Jerusalem.
Vi tar oss ner från berget och innanför den mäktiga stadsmuren. Jerusalem fullständigt osar religion och djup tro. Vi vandrar i de kristna, judiska och muslimska kvarteren. Vi sticker in en lapp med en bön i klagomuren, och vandrar sedan samma väg som Jesus bar sitt kors på. Sträckan kallas Via Dolorosa, smärtans väg. Det är en pilgrimsvandring som börjar vid Antoniaborgen och slutar vid Uppståndelsekyrkan, på vägen finns 14 stationer där man kan stanna och be. Vi kommer så småningom fram till Uppståndelsekyrkan där Golgata och Jesus grav sägs finnas.
Dagen avslutas med ett besök vid Döda Havet där vi tyngdlöst flyter omkring i det salta vattnet.
Tillbaka i Tel Aviv närmar sig sabbaten och affärer och shoppingcenter börjar stänga igen. Restauranger och uteställen är dock öppna som vanligt, Tel Aviv är trots allt listat som mellanösterns Miami, en strandmetropol vaken dygnet runt. Hotellet där vi bor, Brown TLV Urban Hotel, kan skryta med en magisk takterass där man kan luta sig tillbaka och ta in utsikten av glittrande skyskrapor och miljoner gnistrande stjärnor mot ett mörklila himlavalv.
På vägen tillbaka till Cypern måste vi ha medvind för vi hinner knappt vara i luften i femton minuter innan kaptenen vill att vi förbereder oss för landning. Väl tillbaka på Cypern är vi överens om att man sällan får ut så mycket av ett närliggande resmål under en så kort tid som vi just fått. Både vad det gäller nya intryck och kulinariska smakupplevlser imponerar Israel.
Resa dit: Från Larnaca till Tel Aviv kan man resa med det grekiska flygbolaget Aegean Airlines samt det israeliska flygbolaget El Al. Priset ligger runt 1000-lappen tur och retur. Resan tar ca 40 minuter. Norwegian flyger från Stockholm till Tel Aviv tur och retur för ca 2000 kronor.
Bo:
Tel Aviv har flera trendiga boutiquehotell, bland annat dessa:
Melody, 220 Hayarkon Street, atlas.co.il.
Shalom, 216 Hayarkon Street, shalom-hotel-ta.co.il.
Brown, 25 Kalisher Street, browntlv.com.
Äta och dricka:
Social Club, 45 Rothschild Boulevard. Internationellt kök med stor bar och stimmig atmosfär.
Suzana, Shabazi St 9. Populär restaurang bland lokalbefolkningen. Grym mat lagad på israeliskt vis. Prova den grillade auberginen!
Meshek Barzilay, 6 Ahad Ha’Am Street. Vänligt vegancafé med härliga råvaror.
Lulu’s, Shabazi St 55. Trendig liten restaurang med riktigt bra frukost på menyn.
Hotel Montefiore, Montefiore Street 36. Hotellet är en attraktion i sig själv. Har en imponerande drinklista. Ett bra ställe att starta en utekväll.