Artiklar

Svenska Ingrid har bott på norra Cypern i 15 år

De flesta av er känner säkert igen henne från hamnen, den glada svenska tjejen som hejar glatt på en när man passerar. Svenska Ingrid flyttade med sina föräldrar från Tranemo i Sverige till norra Cypern för 15 år sedan. Hon var då 19 år och tanken var att hon bara skulle stanna någon vecka, men som så många andra föll Ingrid för norra Cyperns härliga atmosfär och trevliga människor. Hon valde att stanna och har sedan dess bott här permanent. Ingrid har inte alltid jobbat i hamnen, långt ifrån. Faktum är att hon har ett brett CV att visa upp. Genom åren har hon bland annat sysslat med att guida skandinaviska turistgrupper, jobbat med paragliding och haft en egen grisfarm!

Idag är Ingrid ägare till Corner Restaurant i Kyrenias hamn. Hennes vännina Angela från Nya Zealand har haft restaurangen under tre års tid, men sedan mars i år driver de båda den tillsammans under ett nytt koncept med hamburgare och fika på menyn. De fantasifulla burgarna kommer med namn som Kiwi, Hawaiian och Tuna & Ginger. Det finns även andra smakupplevelser på menyn.

Vi passar på att prova den vegetariska burgaren som smakar väldigt gott. Även Sangrian som hälls upp och serveras i en tillbringare smakar ovanligt bra. Att restaurangen ligger i hjärtat av Kyrenias mysiga hamn bidrar förstås till den trivsamma stämningen. Stearinljusen fladdrar lätt i kvällsbrisen från havet medan turister från världens alla länder passerar förbi.

På måndagar och torsdagar serverar man fika med kakor och kaffe från klockan 16. Senare när höstsäsongen drar igång kommer man kunna besöka Corner Restaurant för fika veckans alla dagar. På onsdagar vid 20-tiden är det uppträdande med livemusik. Ingrids man är musiker och uppträder med sitt band.

Vi frågar Ingrid vilka skillnader hon kan se, om man jämför norra Cypern med hur landet såg ut för 15 år sedan. Hon ler och berättar att det är en stor skillnad på norra Cypern från när hon flyttade hit för 15 år sedan. För det första är det mycket mer hus och byggnader idag, speciellt de senaste åren har det poppat upp många hus, inte minst i Kyreniaområdet. Det är också många fler utlänningar och turister här. Hon träffar många fler svenskar än vad hon gjorde under de första åren när hon flyttade hit. På den tiden kände Ingrid till en handfull svenskar, idag träffar hon regelbundet nya ansikten som flyttat hit. Sedan har även antalet affärer ökat och utbudet av varor har blivit mycket bredare. I dag kan man till och med hitta svenska varor som Arla ost och Annas papparkakor i butiken.

Ingrids föräldrar då? Jo, de bor fortfarande kvar på norra Cypern. Även Ingrid planerar att bo kvar här i framtiden. Cypern är hemma nu.