Artiklar

Svenska paret Gunnel & Sune flyttade till norra Cypern

Jag möter Gunnel och Sune på den stora grönsaksmarknaden i Kyrenia. Det är i mitten av februari och samma dag som vintern slagit om till sommar. Vi tar ett varv på marknaden, som är full av glada besökare, alla lika överraskade av den plötsliga sommardagen.

När vi fyllt våra kassar slår vi oss ner i skuggan på ett kafé. Gunnel och Sune flyttade till norra Cypern så sent som i oktober förra året, men de känner sig redan hemma här.

”Vi trivs jättebra”, säger Sune. ”Det är skönt att själva flytten är över och att vi börjat komma i ordning i huset”.

Det var inte vilken flytt som helst som paret gjorde i höstas. Flyttlasset gick ända från staden Perth på Australiens västkust.

”Vi har bott halvårsvis i Australien sedan tio år tillbaka”, berättar Gunnel.

Att resor är ett gemensamt intresse råder det ingen tvekan om. Under de 55 åren som gifta har de hunnit med att se mycket av världen tillsammans.

Varför väljer man att flytta från Australien till Cypern? undrar jag nyfiket. ”Jag fyller 75 i år, och Sune 80, vi har bott länge i Australien och kände att det kunde vara skönt att flytta hem”, svarar Gunnel medan hon rör om i sin cappuccino. ”Dessutom var det så långt för släkt och vänner att hälsa på oss på andra sidan jorden”.

Gunnel och Sune har ett hus i Malmköping där de brukar bo under sommarmånaderna, men att flytta dit permanent efter Australien var aldrig aktuellt. Så fort de var tillbaka i Sverige började de se sig om efter villor kring Medelhavet.

”Vi hade aldrig tidigare varit på Cypern, men vi hade hört att det var varmt och skönt”.

De åkte på en visningsresa med ett svenskt fastighetsbolag och föll direkt för ett villaområde som höll på att byggas alldeles vid havet i Esentepe.

Hur trivs ni med att vara husägare på norra Cypern?

”Mycket bra! Vi älskar att bo på landet och Esentepe är så rent och vackert. Från vårt hus har vi utsikt mot både hav och berg. Fast att vintern knappt är över kan vi ändå sitta på vår solveranda utanför köket och äta frukost utomhus varje morgon. Det är härligt att kunna följa hur naturen hela tiden förändras, hur blommorna slår ut och luften fylls av vårdofter i februari”.

Sune berättar att han varje dag mäter med ögat hur solen går ner längre ut längs bergskedjan, om några veckor kommer de kunna se de röda solnedgångarna över havet från sin uteplats vid poolen.

Vad sysselsätter ni er med på dagarna?

”Just nu har vi så mycket att ordna med i huset. Vi tycker också om att gå på promenader i bergen och att besöka grönsaksmarknader som den vi var på idag”, svarar Sune.

Hur blir ni bemötta som svenskar på Cypern?

”Vi känner oss väldigt välkomna och de flesta pratar bra engelska. Vi tycker över lag att svenskar är omtyckta utomlands, inte för att vi förstår att folk kan tycka om oss, vi som är så tråkiga”, skrattar Gunnel.

Vad saknar ni mest från Sverige?

”Svenskt kaffe!”, svarar Sune utan tvekan. ”Vi brukar köpa med oss Löfbergs Lila när vi åker från Sverige.

Kan ni rekommendera andra svenskar att skaffa utlandsboende på norra Cypern?

”Ja, verkligen! Det är så skönt med värmen och den är så bra för hälsan”. Gunnel lider själv av artros och har ont i lederna när det är kallt ute, men det försvinner helt i Cyperns varma klimat.

Gunnel och Sune ser fram emot en härlig vår på norra Cypern, med mycket sol och långa promenader i naturen. Döttrarna med familjer kommer också att komma på besök. Sommaren tänker de spendera i Sverige, men så fort den börjar gå mot sitt slut åker de tillbaka till sitt nya hem på norra Cypern igen!