Artiklar

Svenska golfaren Rolf spelar gärna på norra Cypern

Ska vi eller ska vi inte? Det var frågan Rolf och hans fru ställde sig då de satt och såg varandra i ögonen hemma vid köksbordet i Jönköping. Drömmen om utlandsboende hade ju funnits där länge, men att verkligen ta steget…

Det hela hade börjat ungefär ett år tidigare. Rolf och hans gode vän satt och funderade på vad de skulle ge sina fruar i julklapp. En golfresa var en bra idé, men vart skulle man åka? Rolf tänkte fram och tillbaka men fastnade till slut för norra Cypern. Så fick det bli. När hustrun öppnade sin julklapp hade den kartan av Cypern ritad på omslagspappret. När hon några veckor senare satt och bläddrade i dagstidningen fick hon se samma karta i en annons för utlandsboende. Det var ett turkiskt fastighetsbolag som skulle stå på Bomässan i Jönköping nästa helg som annonserade om norra Cypern. Det kunde väl vara en bra idé att gå dit och prata med dem om Cypern, inte för att de var intresserade av att flytta dit, men fastighetsbolaget kanske visste något om golfbanan som de skulle besöka senare den sommaren.

Dagen då mässan ägde rum var en februaridag med “skitväder”, som Rolf beskriver det. Fastighetsbolaget tyckte självklart att paret skulle komma och titta på lägenhetsområdet, när de ändå skulle ner på golfsemester till Cypern. Rolf och hans hustru tänkte ju spela golf, inte titta på fastigheter, men de tog emot broschyrerna och tackade så mycket.

Så blev det då dags för den efterlängtade golfveckan på norra Cypern. Rolf skrattar åt minnet av när de först kom ner.

– Tydligen skulle tävlingen North Cyprus Open Championship äga rum samma helg som vi kom ner, och ville vi ha tillträde till banan den helgen så var vi tvungna att ställa upp i tävlingen.

Och det var precis vad de gjorde. Tävlingen visade sig vara slaggolf med utslag från White Tee, något som definitivt var en utmaning för två svenskar som inte hållit i golfklubborna sen förra säsongen.

– Efter de första hålen låg jag sist, minns Rolf, och jag tänkte då att den platsen ska ingen jäkel ta ifrån mig!

Vi skrattar tillsammans åt minnet av Rolfs första golfrunda på Cypern där vi sitter i eftermiddagssolen på Korineum Golf & Beach Resort, en plats Rolf idag spenderar mycket tid på.

– Vi bodde på Malpas Hotel, inte så långt från Korineum, berättar Rolf. En dag hade någon stuckit en lapp under vår hotelldörr.

Lappen var från fastighetsbolaget de träffat på Bomässan i februari. De hade inte tänkt åka och titta på bostad, men när lappen med telefonnummer till mäklaren nu låg där framför dem så tänkte de att det kunde vara roligt att se.

– Vi hade en ledig dag från golfen, så varför inte? Vi bestämde oss för att ta en utflykt till området som inte låg långt bort från golfbanan.

Det var sommaren 2009, och stället var en stor byggplats med cementbilar och byggarbetare. Mäklarna var inte för pushiga utan lät paret gå runt och se sig om i sin takt.

Nöjda med golfveckan på norra Cypern åkte de hem till Jönköping igen. Månaderna gick och så en dag ringde telefonen. Det var mäklaren från Cypern som hörde av sig, en av lägenheterna de tyckt om på området hade plötsligt blivit ledig.

Så nu satt de där vid köksbordet och tittade på varandra. Alla tecken hade ju funnits där; golfresan, annonsen i tidningen, lappen under dörren… De ställde sig frågan, ska vi eller ska vi inte?

– Till slut bestämde vi oss: Vi gör det!

När de kom ner till Cypern senare på sommaren 2009 var det med varsin luftmadrass i bagaget.

– Madrasserna var så obekväma att vi skyndade oss på med möbelinköpen, skrattar Rolf åt minnet.

Några månader senare kom en container från Sverige med saker som de ville ta med sig till Cypern. De delade containern med en annan familj på området, och Rolf minns att de firade med var sitt glas whiskey då kvällen kom och allt var uppackat.

– Det var en hel del saker som var medskickade från Sverige. Man ville ju fylla containern helt, så i varje litet utrymme som var tomt stoppade man in ett våffeljärn eller liknande, ler Rolf.

Det har nu gått några år sedan de kom till Cypern för första gången. Rolf som tidigare var delägare i ett fraktupphandlingsföretag har gått i pension. Frun arbetar fortfarande, men i framtiden kan de tänka sig att spendera mer tid i sin lägenhet på Cypern.

– Nu spenderar vi ca åtta veckor om året här. Ibland är vi här över jul, ibland på sommaren, det varierar.

Rolf och hans hustru stormtrivs på norra Cypern. Ingen av dem hade hört så mycket om landet förut, men de rekommenderar det varmt till andra. När vänner kommer ner och hälsar på åker de med hyrbilen på utflykter till platser som Kyrenia och Famagusta. Rolf är är intresserad av historia, något det finns gott om på Cypern.

– Vi hade lovat oss själva att även om vi skaffade utlandsboende så skulle vi fortsätta att resa till olika platser i världen, men det har ännu inte blivit av, säger Rolf. Cypern har ju det mesta; öppna trevliga människor, låga priser och nästan obefintlig kriminalitet.

Men det varma klimatet är absolut den största anledningen till att de trivs så bra på Cypern.

– Det är därför vi bor här och inte på Antarktis, skämtar Rolf som aldrig verkar ha långt till ett skratt.

Flyger hit gör de smidigt med Turkish Airlines från Landvetter till Ercan flygplats, med mellanlandning i Istanbul.

Och golfen då, hur går det med den?

– Vi spelar flera gånger i veckan på Korineum. Vi har inte medlemskap eftersom vi inte är här tillräckligt mycket för att det ska löna sig, istället betalar vi greenfee varje gång.

Rolf tycker att det finns många fördelar med Korineum Golf Club.

– Det är en välkomnande stämning här, människorna som spelar är väldigt öppna och inbjudande, det är lätt att komma in i gemenskapen. Och det är inte omöjligt att få tider som det kan vara på andra golfbanor.

Rolf känner till ca 30 svenska golfspelare som spelar här regelbundet.

Korineum är en otroligt vacker golfbana, men den är känd för att vara svårspelad. Det är en så kallad mästerskapsbana som är snål med marginaler.

– Ett bra tips är att slå mitt i fairway, skrattar Rolf. Golfare brukar säga så till varandra, men på den här banan stämmer det verkligen!

Rolf nämner också Korineums övningsområde Golf Academy, dit man kan gå för att öva puttar, utslag eller chippar. Rangen vetter ner mot Medelhavet och vidare norrut mot Turkiet.

– Det är en otroligt läcker utsikt över Medelhavet från den här golfbanan. Får man på en bra träff slår man bollen ända till Turkiet!