Artiklar

Sun Rent a Car – Norra Cyperns största biluthyrningsföretag

Det står kaffe och svenska Annas Pepparkakor och väntar på oss när vi kommer in i mötesrummet på Sun Groups huvudkontor i Nicosia. PR-ansvarig Nuran Oze hälsar oss glatt välkomna. Hon är mitt uppe i arbetet med att planera inför företagets stora jubileumsfirande. I år är det 40 år sedan Sun Group startades, och det kommer att uppmärksammas på flera olika sätt under kommande månader. Men idag är hennes uppgift att visa oss runt inne i den stora kontorsbyggnaden som varit en central plats för Sun Group sedan företaget etablerades under sent 70-tal.

Allt började med en bensinstation. I byggnaden vi står i nu, mitt emot turkiska ambassaden i centrala Nicosia, öppnade två bröder en bensinstation som så småningom kom att bli norra Cyperns första biluthyrningsföretag. Sun Rent A Car etablerades 1978, då som en kompletterande verksamhet till bensinstationen och med sju bilar i sitt garage. Genom åren som följde växte man snabbt.

Idag är Sun Rent A Car den största biluthyrningsfirman på den här delen av ön, med nästan 400 bilar i sitt garage. Man är den fjärde största biluthyrningsfirman på hela ön, men då jämför man också med internationella företag som under åren kommit att etablera sig på södra Cypern. Sun Rent A Car har uthyrningskontor i Nicosia, Kyrenia och på Ercan flygplats. En stor kundgrupp är europeiska turister som man under åren byggt upp en god relation till. De känner ett starkt förtroende för företaget och uppskattar deras snabba och personliga service, samt det stora utbudet av bilar i olika typer och prisklasser, alltid servade och redo för Cyperns vägar. Nuran upplyser oss om att man alltid gör det extra för sina kunder, om det så handlar om att snabbt ordna fram fler bilar under högsäsongen eller fixa med transfer till någon av flygplatserna.

– Under våra 40 år i branschen har vi växt i takt med efterfrågan från våra kunder, förklarar Nuran. Sun Group består idag av fem företag; Sun Rent A Car, Sun Exchange, Sun Repair, Sun Insurance och Sunpex Trading. Alla företagen är en viktigt del inom koncernen och alla har fötts ur viljan att kunna erbjuda en trygg och pålitlig service till landets invånare och turister.

Vi står och tittar ut genom ett fönster från byggnadens andra våning. Nere på gården pågår full aktivitet. Bilar poleras, fixas och sköljs rena med högtryckstvätt. Nuran berättar att det här är Sun Repair där man tar in hyrbilar för service och reparation. Hon tar oss med nedför trappan och in till garaget där Emiray har sitt kontor. Emiray är chef för Sun Rent A Car och är en av de som varit anställd längst på företaget. Han berättar:

– Jag började arbeta på Sun Rent A Car den fösta juli 1980, jag var då 20 år och det var mitt första jobb. Här på Sun Group är vi som en enda stor familj, säger han leendes och lutar sig tillbaka i sin kontorsstol.

Emiray är en problemlösare som ansvarar för allt som har med uthyrningsbilarna att göra. Han förklarar att konkurrensen bland uthyrningsföretagen på Cypern ökat de senaste åren, men att Sun Rent A Car har det största utbudet av bilar och på det sättet står sig bra mot de andra företagen. Han påpekar att kvalité och hållbarhet är nyckelordet för företaget som varje år växer och blir större.

Genom åren har han arbetat tätt ihop med flera skandinaviska resebyråer och hyrt ut bilar till framför allt svenska, norska och finska turister. Sun Rent A Car erbjuder även långtidsuthyrning och är transportpartner med fler än 130 företag på ön.

Mycket har hänt under åren han arbetat i företaget. Han minns roat hur han som ung brukade springa omkring och leka med sina chefers söner, som då bara var några år gamla. Idag är det de sönerna som är hans chefer.

– Då känner man att man varit med länge, skrattar han och tillägger med glimten i ögat att han känner samma kärlek för företaget som för sin fru. Vilket kanske inte är allt för långsökt då hans fru Emine varit anställd på Sun Group nästan lika länge som han själv.

Det är just Emine som tar emot oss när vi går vidare till byggnaden där Sun Exchange ligger. Det är en stor lokal med högt i tak. Dörren utåt gatan öppnas och stängs nästan oavbrutet när människor kommer och går. Ändå får vi höra att det är en relativt lugn förmiddag, det brukar vara ännu mer kunder så här dags.

– Sun Exchange är norra Cyperns ledande växlingskontor, berättar Emine. Vi var det första växlingskontoret att etableras i landet och vi har många trogna kunder som känner ett stort förtroende för oss. Det är vanligast att man växlar till turkiska lira eller brittiska pund, men vi kan erbjuda de flesta valutor, till exempel euro, amerikanska och australienska dollar eller svenska kronor. Vi har ett kontor i Nicosia och ett i hamnen i Kyrenia.

Emine älskar sitt jobb på Sun Group och tycker att det är roligt att ha så många medarbetare. Man är ca 120 anställda inom koncernen berättar Nuran för oss.

– Vi är mycket måna om att skapa en harmonisk företagskultur med en personal som trivs, säger hon medan vi går mot nästa byggnad. Det märks bland annat av på att vi har många trogna medarbetare som varit anställda hos oss länge.

En av dessa medarbetare är Soyal som arbetat för Sun Group sedan 1984. Han är ansvarig för Sun Repair, bilverkstaden där man tar hand om hyrbilar som måste servas innan de kan åka ut på vägarna igen. De flesta biluthyrningsföretag skickar iväg sina bilar när de behöver repareras, men Sun Rent A Car’s bilar får all den service och lagning de behöver på plats. Man är ca 20 personer som arbetar med att ta hand om hyrbilarna, och när de är fixade kommer de till Soyal för en sista kvalitetskontroll innan de rullar ut på vägarna igen.

– Sun Rent A Car har många bilar och de måste regelbundet servas. Det är vårt jobb att se till att kunden får en perfekt fungerande bil levererad till sig, förklarar Soyal. Alla bilar vi tar emot genomgår en grundlig rengöring inuti och utanpå. Sedan kontrollerar vi om något måste repareras. Det kan handla om allt från att laga små hål i bilens textilinredning med nål och tråd, till att fixa en trasig fönsterknapp eller byta ut större delar.

Soyal känner sig stolt över att vara en del av Sun Group. Han säger att det är ett företag där man älskar och respekterar varandra och där man är nära vän med sin chef.

– Jag är mycket nöjd med att arbeta här, det är också därför jag blivit kvar här så länge. Jag är lyckligt lottad som haft möjligheten att jobba under ett och samma tak under hela mitt arbetsliv, säger han leendes.

Sun Group har ytterligare två företag inom koncernen. Det ena är försäkringsbolaget Sun Insurance som startades 2015. Här förmedlar man bland annat kommersiella och personliga skadefallsförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och kompletterande sjukförsäkringar, samt livförsäkringar.

Det andra är Sunpex Trading, ett importföretag som samarbetar med över tjugo internationella varumärken och importerar runt tusen olika produkter till norra Cypern. Sunpex har ett trettiotal leveransbilar som dagligen fraktar varor från den 2000 kvm stora lagerlokalen utanför Nicosia till livsmedelsaffärer runt om i landet. Bland produktmärkena finns bland annat Lindt choklad, Highland Spring, Swedish Match – och Annas Pepparkakor. Där utav det goda välkomnandet vi bjöds på när vi anlände!