Suleyman Akosman arbetar på kulturdepartementet som närmsta rådgivare till kulturministern. Hans främsta jobb är att se till att norra Cyperns konst- och kulturliv blomstrar och att underlätta för lokala konstnärer och artister att nå ut till en bredare publik.
– Vi arbetar för att fler konstnärer ska kunna ägna sig åt sin konst på en professionell nivå, säger Suleyman. Det gör vi bland annat genom att ge finansiellt stöd.
Man uppmuntrar också internationella konstnärer och artister att komma till norra Cypern för utställningar och konserter.
– Vi brukar ta hit internationella artister för att uppträda på någon av våra många historiska platser, till exempel lämpar sig den medeltida miljön vid klostret i Bellapais perfekt för klassisk musik.
Just nu jobbar man särskilt mycket med olika projekt som kan stärka kulturlivet och dra omvärldens uppmärksamhet till sig. Bland annat håller man på att renovera det gamla slottet Othello Castle i Famagusta.
Man har också börjat satsa på större musikfestivaler med internationellt kända DJ:s, med det hoppas man locka fler ur den yngre publiken till norra Cypern.
Bland det mest attraktiva norra Cypern har att erbjuda är trots allt den vackra naturen och de milslånga gyllene stränderna som sträcker sig längst med kusten.
– Norra Cypern är en naturlig skönhet med mängder av sol, och det speglar även av sig i människorna och kulturlivet. Vi är ett öfolk som trivs med livet i all sin enkelhet.
Med sin vackra natur och dramatiska landskap är Norra Cypern en perfekt plats för filminspelningar. Man är mycket positiv till att ta hit internationella filmbolag, ett turkiskt filmbolag var här och spelade in en film för inte allt för länge sedan. Ett förslag var att öppna upp den sedan kriget stängda “spökstaden” Varosha för filminspelningar, men det förslaget har mött starkt motstånd från flera håll.
– Som så mycket annat på Cypern blev det en politisk fråga, säger Suleyman lite uppgivet. Man måste lära sig att separera konst från politik.
Han pratar vidare om situationen på Cypern:
– Det är mycket svårt för turkcyprioter att nå ut med sin konst i världen. Genom att norra Cypern inte är ett erkänt land har de inte samma möjligheter som andra konstnärer. Man brukar tala om konstens frihet, men som det ser ut idag existerar inte den friheten för norra Cypern. Sådant som ska vara konst blir tyvärr politik.
Suleyman vet vad han talar om, han är själv utbildad vokalist i populärmusik. Han föddes 1976 i England. När han var ung flyttade familjen tillbaka till Cypern men i ungdomen återvände han för att under några år studera i London. Idag är han en mycket uppskattad artist som uppträtt i bland annat Royal Albert Hall i London, samt belönats med Best Blues Vocalist Award av brittiska BBC.
– I London uppskattas jag för min musik, där frågar ingen var jag kommer ifrån. Jag är samma artist, samma människa, när jag är på Cypern, men allt jag gör som turkcypriot härifrån blir politiskt. Jag vill att man ska lägga märke till konstverket, inte skaparen.
Suleyman förklarar att han vill skydda den turkcypriotiska kulturen som ofta möter starkt motstånd, inte bara från södra Cypern, utan också från andra delar av världen.
– Det är nya tider nu, jag själv och många med mig har inte upplevt kriget, det är i det förflutna. Vi lever i nutiden och vi är människor som existerar här. Vi vill ha ett erkännande, av norra Cypern och vår kultur. Det förflutna är viktigt, men framtiden är ännu viktigare.
Han tillägger:
– Min önskan är att människor ska komma hit, inte för att prata, utan bara för att lyssna till vår musik och vår kultur. Då kommer de se den sanna skönheten i norra Cypern.