Artiklar

Runda Tornet – en del av Kyrenias stadsmur

För en vacker kulturupplevelse och en resa tillbaka i tiden ska ni besöka det runda tornet i Kyrenia.

Det runda tornet byggdes av lusignanerna på 1300-talet som en del i den stadsmur som försvarade Kyrenia mot arabiska räder. Det fanns flera torn i stadsmuren, alla byggda av sten från en övergiven romersk stad som låg i närheten. Allt eftersom åren gick förföll muren och omkring 1600-talet, då ottomanerna etablerat sig på ön, var det såpass säkert att bygga hus utanför muren att man helt enkelt inte brydde sig om att förstärka den längre.

Muren blev till ruiner och det runda tornet stod som ett taklöst skal fram tills 1987 då en lokal affärsman fick tillåtelse av Departementet för antikviteter att restaurera byggnaden.

Sedan 1988 har tornet varit öppet som ett konstgalleri för allmänheten. Man säljer också souvenirer, böcker, mattor, möbler, virkade dukar, kuddfodral, vykort, smycken och mycket mer.

Personligen älskar jag tavlorna här som består av både måleri och fotokonst. Många av motiven är från Kyrenias vackra hamn och Karmis vita gränder. Ljuset som flödar in genom det fiberglastäckta taket sprider en vacker stämning inne i lokalen. De runda väggarna andas historia och det är en speciell känsla att befinna sig i ett torn som stått här i 700 år.

Vi kan varmt rekommendera er att besöka The Round Tower i Kyrenia.

För mer information se New Cyprus Guide.