Artiklar

Reggaegung och drinkar på Roots Bar i Küçük Erenköy

Roots är en exotisk reggaebar och lokalt vattenhål i Küçük Erenköy som för tankarna till Karibien eller möjligtvis Bali. Den varma atmosfären och det härliga reggaegunget är så välkomnande att man ofta stannar kvar lite längre än vad man tänkt sig.

I baren sitter de vanliga stammisarna och tar sig en öl medan en grupp ungdomar utmanar varandra på biljard lite längre in i lokalen. Hanna och Ashley jobbar för fullt bakom bardisken, blandar drinkar och torkar bänkar, medan de vant småpratar med gästerna som de alla verkar känna vid namn.

”Roots har blivit en samlingsplats i Küçük Erenköy”, säger Hanna glatt medan hon lyfter bort några tomma ölflaskor från ett bord. ”Lokalbefolkningen kommer hit på vintern och på sommaren får vi besök av många turister som bland annat hört talas om oss genom TripAdvisor”.

Hanna och Ashley är ett ungt par från England som träffades på Cypern. Båda tyckte att det saknades en riktigt bra chill out bar, och vad kunde då inte passa bättre än en äkta reggaebar alldeles intill havet! Nu är det sex år sedan Roots Bar öppnade upp, och stället är populärare än någonsin. Att de båda älskar att resa märker man på barens atmosfär. Det känns som att man befinner sig vid en strandhydda, kanske i Thailand, med barer prydda i stråtak och med reggaelegenden Bob Marleys leende ansikte på väggarna. I bakgrunden vibrerar sköna reggaetoner och ute på gården, bland palmer och gröna blad, har man placerat mjuka soffor för gästerna att slå sig ner i. Mot en bambuvägg lutar en surfingbräda och i träden hänger färgglada lyktor. Hanna och Ashley har verkligen tagit med sig en bit av världen till norra Cypern.

På Roots är det alltid något på gång och när det är reggae-kvällar kommer gäster från hela ön hit. ”Vi varierar musiken med andra stilar också”, säger Hanna. Fredagar är det alltid livemusik från kl 21 och på söndagar är det ”Sunset Chill” från kl 18. Dessutom ordnar man gemensamma promenader under vinterhalvåret. Roots Ramblers utgår varje torsdag kl 14 från Roots bar och vandrar sedan tillsammans till kl 16.30. Efteråt tar man något att dricka tillsammans i baren. Alla som vill är välkomna att delta och det är perfekt sätt att träffa vänner på om man är ny på norra Cypern.

”Vi har fler planer inför sommaren. Kayak och cykeluthyrning är några av dessa, men mer tänker jag inte avslöja i nuläget” säger Hanna med ett hemligt leende.

Så när ni har vägarna förbi, passa på att besök Roots Bar i Küçük Erenköy. Vi tycker det är en unik bar här på ön, både när det kommer till härlig stämning och vänligt bemötande. Och läser man på TripAdvisor så ser alla ut att hålla med. Ett perfekt ställe att luta sig tillbaka med favoritdrycken, lyssna till skön musik och bara vara. Efter ett tag har man glömt att man är på Cypern.