Artiklar

Besök på passionsfruktsodling i Lapta

Paret Deurişe och Zchni Unler driver tillsammans norra Cyperns största passionsfruktodling – hemma i sin egen trädgård i Lapta! Vi besöker dem mitt i skördetid, när de 230 stycken plantorna är fullkomligt översvämmade av stora rödlila passionsfrukter, redo att ätas. ”Vi brukade odla citroner men de växer så långsamt att man bara kan skörda dem en gång om året. Idén om att odla passionsfrukt hade vi haft länge när vi började sätta plantor för ca sju år sedan. Passionsfrukten går att skörda två gånger om året då den växer väldigt fort”, berättar Zchni.

Vi går runt i den enorma trädgården som lika gärna kunnat vara en mindre farm. Deurişe visar oss hur det går till när de plockar frukten. Passionsfrukten är mogen när den faller av sin kvist och den plockas när den ligger på marken. Får frukterna ligga för länge i solen blir de oätbara, men i de fallen går de fortfarande att pressas för att göra juicer av.

Intrycket vi får när vi går runt bland plantorna är att det skulle vara ett heltidsjobb att plocka upp all den fallna frukten innan den hinner torka. Deurişe försäkrar oss att de hinner med att ta upp all frukt, trots att de bara ägnar sig åt sina planteringar på fritiden vid sidan av jobbet. ”Frukterna vi plockar säljer vi på marknader och i matbutiker runt om i Kyrenia och Famagusta”, säger hon. Passionsfrukten säljs som den är, eller som marmelader, juicer och glassåser.

Tillbaka vid huset slår vi oss ner i skuggan på den vita träverandan med ett varsitt glas passionsfruktjuice. Smaken är söt och len, och mycket mer fruktig än den passionsfrukten man hittar i skandinaviska matbutiker. Att den är fyra gånger så stor är inte heller så tokigt!

Zchni, som till vardags arbetar som bilmekaniker, spenderar nästan all sin lediga tid åt den stora trädgården. Han är en perfektionist som ägnar sig åt det han älskar. Han har funderat på att i framtiden exportera frukten utomlands, men bara om han hittar den perfekta köparen. Han tar fram en mörkblå näsduk ur fickan och baddar sin fuktiga panna medan han leende säger: ”Vissa tycker att folk från södra Medelhavet och Asien arbetar långsammare än andra, men det är ju så klart vi gör när vi lever i en sådan här värme! Man måste helt enkelt ta pauser ibland.” Sedan studsar han snabbt upp ur stolen och försvinner ut i trädgården igen.

Förutom passionsfrukt odlar man i trädgården avokado, baner, lime, citroner, mandariner, cherimoya, granatäpplen och lycheefrukter.

De stora odlingarna är beroende av pollinering från bin och därför har man valt att sätta ut bikupor runt om i trädgården. Från vår plats på altanen kan vi se hur Zchni börjar arbetet med att ta ut honung från från kuporna. Deurişe berättar att man röker ut bina från kuporna för att göra dem dåsiga och undvika stick.

Innan det är dags för oss att åka kommer parets dotter Filiz på besök med sin man Mustafa och barnen Demir och Deniz. Barnen som älskar att vara hemma hos mormor och morfar springer in i köket för att hjälpa till att göra omelett på gårdshönornas ägg. De får även glass garnerad med passionsfruktssås.

När vi backar ut bilen och vinkar hejdå till familjen Unler har vi fått med oss både passionsfrukter och många roliga minnen från eftermiddagen. Familjen själv ska snart åka ner till stranden och bada, det finns väl inget bättre sätt att spendera en söndagseftermiddag på Cypern än på stranden!