Artiklar

Den orientaliske matthandlaren i Kyrenia

Tayfun Kopan välkomnar oss in i hans mattaffär som ligger på en sidogata till hamnen i Kyrenia. Vi slår oss ner bland de orientaliska mattorna och jag plockar upp mitt anteckningsblock. Tayfun berättar att han haft butiken i 12 år, han är även ägare till de två grannbutikerna som säljer traditionella handgjorda prydnadssaker och lampor. Butikerna går under namnet Fanus Gift Shop.

Många av oss har väl någon gång drömt om att äga en orientalisk matta. Tayfun berättar att han köper in mattorna från importörer som i sin tur handlar mattorna direkt från byar i Turkiet, Iran, Afghanistan och Kazakstan.

– Eftersom mattorna är handtillverkade så är de oftast inte helt proportionella när de hämtas från byarna, säger Tayfun. Det kan skilja några centimeter i längd på de olika sidorna och det rättas till genom att man sätter spikar i mattkanterna och töjer ut den till rätt propositioner. Processen avslutas med att mattan tvättas och plattas ut för att kunna ligga perfekt mot golvet.

Tayfun köper in mattorna när de är perfekt iordninggjorda och redo att säljas.

Priserna på mattor varierar beroende på storlek, men också på vilket sätt de tillverkats på. Det finns både vävda och knutna mattor, de vävda tar i genomsnitt en månad att tillverka, medan en knuten matta kan ta över sex månader att göra.

Tayfun tar fram två mattor och visar som exempel. Den vävda mattan har en prislapp på 500 turkiska lira, medan den knutna mattan kostar 4800 turkiska lira.

– Mattorna är också av olika kvalité beroende på knutarnas täthet, förklarar han. Det finns ett enkelt tips för den som vill kontrollera kvalitén på en matta, man vänder på den och tittar på baksidan. Om knutarna är täta och mattan jämn och fin som sin framsida är det en matta av hög kvalité.

Till de som undrar varför man ska lägga pengar på en handgjord matta, brukar Tayfun svara att av samma anledning som man köper en handmålad tavla. Det är en vacker inredningsdetalj som förhöjer trevnaden i rummet, samtidigt som en matta faktiskt har en nytta också genom att den värmer fötterna och är skön att gå på.

Tayfun ler när han berättar att kunder brukar undvika att gå på mattorna i butiken.

– När jag rullar ut en handgjord matta på golvet brukar de gå runt den, titta på den, men noga akta sig för att sätta fötterna på den. En matta är ju till för att gå på! skrattar han.

Många av hans kunder är turister som uppskattar det vackra hantverket och vill köpa med sig en matta hem från resan till norra Cypern. Tayfun berättar att man inte behöver bekymra sig för frakten utan att en matta kan vikas och smidigt fraktas hem. Han tar fram en matta som han snabbt viker ihop och stoppar ner i en liten tygväska. En matta är tålig och klarar att ligga ihopvikt på det sättet i upp till två månader utan att ta någon skada.

– En orientalisk matta är en inredningsdetalj som åldras vackert, 80 år är ingenting för en matta.

Vi nickar och håller med honom. En orientalisk matta är dessutom något sådant som känns tidlöst på ett sätt som gör att den kan matchas med många olika inredningsstilar.

Vi reser oss upp och går in i Tayfuns andra butik med prydnadssaker och lampor. För oss som älskar turkiska lampor och lyktor är det här en liten bit av himmelriket. Tayfun ser hur vi beundrar lamporna och säger leendes att människor här alltid har varit ett färgglatt folkslag. Lyktorna, eller Lanterns som de kallas, finna i alla färger och storlekar. Vill man ha dem med ström i som lampor, tar det bara några minuter för Tayfun att installera det, utan extra kostnad. Man får också krokar med om man vill hänga dem på väggen.

Ta er gärna tid att gå förbi Fanus Gift Shop, ni kommer garanterat att hitta något som faller er i smaken. Karta och kontaktuppgifter hittar ni på New Cyprus Guide.