Artiklar

Handla mode online på norra Cypern

Att shoppa kläder online är både trendigt och tidsbesparande. Istället för kasta sig in och ut ur klädbutikernas provrum väljer många idag att shoppa hemifrån soffan. I Skandinavien och England är nätshoppingen ett utbrett fenomen, och nu börjar den också ta fart på norra Cypern. 

Onlinebutiken Fashionista startades så sent som i oktober i fjol, men har redan en bred kundkrets. Initiativtagaren till Fashonista heter Sally Sghair, en ung tjej från England, med rötter i Libyen.

Sally flyttade till Kyrenia för två år sedan. Hon trivs mycket bra på Cypern och ägnar dagarna åt studier och sitt jobb som på Grand Pasha. Idén till onlinebutiken föddes ur det egna behovet av snygga och prisvärda kläder, något hon hade svårt att hitta i klädaffärerna på Cypern. 

– I Istanbul finns massor av bra shopping, men här på Cypern har jag haft svårt att hitta vad jag söker, förklarar Sally. Därför kom jag på tankarna att öppna en egen butik men importerade kläder av internationella märken. 

För tillfälligt letar hon efter en bra butikslokal med rimlig hyra i centrala Kyrenia. Planen är att kunna öppna en egen klädaffär inom loppet av två månader. Tills dess kan man beställa kläder från hennes Facebook-sida; Fashionista. 

– Tanken är att kunderna ska kunna shoppa både från klädaffären och onlinebutiken på Facebook, berättar Sally. 

Hon förklarar också att det var just genom Facebook-sidor som kvinnorna i Libyen sålde och beställde kläder av internationella märken när dessa inte fanns i landet. 

Trots att Fashonista bara funnits i några månader så har sidan fått en snabb spridning bland kvinnor på ön. Kläderna importerar Sally från London och de flesta plaggen är trendiga festklänningar, men då efterfrågan hela tiden ökar kommer hon nu också börja importera mer vardagskläder. Skor, väskor och badmode är fler saker man kommer kunna se fram emot att köpa hos Fashionista.

– Kläderna vi säljer är av hög kvalité till rimliga priser. Det ska vara snyggt och prisvärt. Jag tar heller inte in fler än två till tre exemplar av varje plagg, Cypern är så litet och man ska inte behöva riskera att komma till en fest i en likadan outfit som någon annan.

När Sally får in en ny klädleverans lägger hon upp plaggen på Fashonistas Facebook-sida. Genast börjar det droppa in förfrågningar från intresserade kunder. Vissa av dem vill komma hem till Sally för att prova kläderna först, medan andra är mer säkra på vad de vill ha och beställer kläderna direkt hem till dörren. Det är öppet köp i två vekor.

Fashionistas kunder består av tjejer från övre tonåren till modemedvetna kvinnor i fyrtioårsåldern. Flera av dem jobbar på casino, där det är en uppklädd klädkod som gäller. 

Sally ser ljust på framtiden, den enda större utmaningen är egentligen bara att hitta ett smidigt leveranssätt av kläderna från London till norra Cypern. Till stöd har hon sin sambo som var den som uppmuntrade henne att följa sin dröm och satsa på klädföretaget. 

– Norra Cypern är en bra plats för den som vill starta eget, här finns det stora möjligheter för mindre affärsverksamheter att växa, man trycks inte ner av större kedjor, säger Sally.