Artiklar

Movember uppmärksammas med golftävling på Korineum

Movember närmar sig med stormsteg. Månaden som tidigare var känd som november är nu mera den tiden på året då män odlar sin mustasch för att uppmärksamma och skapa en dialog runt sjukdomar som prostata- och testikelcancer samt psykiska hälsoproblem hos män.

Det här året kommer Korineum Golf Club uppmärksamma Movember genom att anordna en välgörenhetstävling fredagen den 21:a november.

Vi träffar Geoff Turner som är initiativtagare till tävlingen.

– Förra året var vi en grupp vänner, så kallade Mo Bros, som deltog i Movember. Vi odlade musch och samlade in pengar, berättar Geoff. I år uppmärksammar vi det ännu mer med att också ha en golftävling.

Förutom pris till vinnaren i golftävlingen kommer det också delas ut pris till bästa mustasch. GM Plastics och McKenzie Guest House är sponsorer.

– Vi vill samla in pengar för att stödja cancerforskningen, men allra viktigast är att skapa en dialog runt mäns hälsa. Många män pratar idag inte öppet om hur de mår.

Movember startade för några år sedan Australien. Idag är The Movember Foundation en ledande global organisation som hittills har samlat in över 559 miljoner US dollars.

På organisationens svenska hemsida kan man läsa:

”Movember handlar om att ge mustaschen en comeback, ha kul och göra skillnad. Mo Bros världen över åtar sig att odla en mustasch i 30 dagar under november och blir levande annonstavlor för Movember. Mustaschen är vårt band, en symbol som leder till samtal, ökad medvetenhet och insamlade medel till förmån för mäns hälsa.”

Reglerna för att delta i Movember är enkla. Den 31:a oktober slätrakar man sig. Sedan odlar man mustaschen under hela månaden. Inga skägg, inga lösmustascher. Enbart en mustasch som man inte får raka, bara trimma.

Sedan använder man mustaschen till att uppmärksamma och skapa samtal kring mäns hälsa. Precis som när man deltar i ett lopp för välgörenhet är Movember ett perfekt tillfälle att be släkt och vänner att sponsra initiativet för att samla in pengar till forskning.

Är man intresserad av att läsa mer om Movember kan man besöka organisationens svensk hemsida:

Movember är självklart inte bara för Mo Bros, även Mo Sistas deltar genom att samla in pengar och föra en dialog kring mäns hälsa. De är en mycket viktig del av Movember.

Nu är det bara en månad kvar till Movember och Geoff ser mycket fram emot att arrangera golftävlingen.

– Det är en tävling där alla är välkomna att delta. Man kan redan nu anmäla sig.

Golftävlingen kommer som sagt att äga rum den 21:a november men hela månaden kommer man uppmärksamma Movember på Korineum. I slutet av månaden kommer en fest att äga rum.

Den här artikeln är skriven 2017. Det går att kontakta Geoff Turner på telefon 0533 870 73 40 eller email geetee53@gmail.com för att höra hur planerna för årets Movember ser ut.