Artiklar

Lunch och fika på det gamla ottomanska världshuset Mekhan

Historiska Mekhan var precis som sin större granne Büyük Han en gång i tiden ett ottomanskt världshus byggt runt en innergård innanför murarna i Nicosia. Hit reste långväga resenärer och övernattade. Mekhan lockar fortfarande många turister, men idag som café, restaurang och som plats för uppträdanden och underhållning.

Innergården är fylld av autentisk charm från långt tillbaka i tiden. Under de stora vita parasollen är borden fullsatta med turister som stannat till för en kopp kaffe och något att äta. Mekhan är ett perfekt stopp för turister på sightseeingtur i gamla stan, härifrån är det gångavstånd till alla större sevärdheter, till exempel Selimiye-moskén och Büyük Han. Det är inte heller långt till shopping eller gränsövergången till södra Nicosia.

Mekhans restaurang har en bred meny med turkcypriotisk mat, man kan bland annat beställa in turkisk frukost med halloumi, korv, oliver, bröd, ägg och grönsaker. Utöver restaurangen finns flera små konstgallerier och butiker som säljer traditionella lokala hantverk och souvenirer. På helger och kvällar anordnas konserter med klassisk musik, latinodanskvällar och andra kulturella evenemang.

För mer information och öppettider till Mekhan, se New Cyprus Guide.