Artiklar

Legenden om St. Hilarion Castle och önskedagen

Enligt legenden besökte en grupp unga män från den närliggande byn St. Hilarion Castle på en dag som kallades “Önskedagen”. Den magiska dagen föll bara in en gång om året och då kunde man önska sig vad man ville. Det här året sammanföll dagen med den dagen då slottets dörrar stod öppna, vilket i sin tur bara skedde vart 40:e år. De unga männen såg att dörren stod öppen och smet in. Inne i slottets salar fann de enorma mängde dyrbara skatter som de började roffa åt sig. Problemet vara bara att de sträckte sig efter mer än vad de kunde bära, allt de såg ville de ha och deras girighet fick dem att helt glömma bort tiden. Plötsligt var dagen förbi, och dörren som stått öppen slogs igen.

De unga männen blev kvar inne i slottet, där de fick spendera de kommande 40 åren sovandes, i väntan på att dörren skulle öppnas igen. När de 40 åren gått och dagen då dörren åter öppnades till slut anlände återvände männen tillbaka till sin by. De upptäckte då till sin förskräckelse, att trots att de själva var i samma ålder som när de gick in i slottet, så hade alla andra de kände åldrats. Deras barn hade blivit gamla, och deras föräldrar hade dött.

Ruinerna av St. Hilarion Castle ligger uppe i bergen ovanför Kyrenia och är idag en populär turistattraktion. Läs mer om St. Hilarion Castle här.