Artiklar

Lästips: Lawrence Durrells klassiska verk Bitter Lemons

Bitter Lemons är den kända författaren Lawrence Durrells klassiska verk och litterära genombrott från 1957. Självbiografin bjuder på historiska tillbakablickar från åren då han var bosatt i Bellapais på Cypern. Den berättar både med humor och allvar om hans personliga upplevelser på ön, människorna han lärde känna men också om utvecklingen kring rörelsen ”Enosis”, grekcyprioternas önskan om förening med Grekland och frihet från det brittiska styret.

Lawrens Durrell föddes i Indien 1912 av brittiska föräldrar. Han var äldst i en syskonskara på fyra, och hans far jobbade som ingenjör för den indiska järnvägen. Lawrence bodde endast kortare perioder i England. Han längtade ständigt bort till varmare breddgrader och under sitt liv hann han med att bo på flera platser kring Medelhavet, bland annat på den grekiska ön Korfu, något som skildrats i förra årets succéserie ”Enkel resa till Korfu” som sändes på SVT.

Lawrence Durrell älskade skrivandet och drömde om att bli författare. Men det var inte bara Lawrence i familjen som kunde skriva, han uppmuntrade även sin yngre bror och naturvetaren Gerald Durrell att skriva, och denne kom 1956 ut med boken ”My Family And Other Animals”, ett litterärt verk som många britter känner till.

Lawrence liv präglades som så många andra författare av sprit och kvinnor och han levde som en bohem. Han gifte sig för första gången vid 20 års ålder i Paris och fick en dotter. År 1953, 41 år gammal, kom han att bosätta sig på Cypern.

På den tiden bodde det många grekcyprioter i Kyrenia, och han välkomnades varmt då han talade språket flytande och dessutom anpassade sig bra efter hur befolkningen levde. Han fick jobb som engelsklärare och kom att köpa ett hus i Bellapais för endast £300 (Huset går idag att besöka). År 1955 då konflikten mellan britterna och den cypriotiska gerillaorganisationen Eoka utbröt, och ca 500 britter, greker och turkar dödades, arbetade Lawrence för den brittiska regeringen. Det grekiska folket vände honom plötsligt ryggen, och det blev allt farligare och osäkrare för honom att stanna kvar på ön. År 1956 lämnade Lawrence hastigt Bellapais och sitt hus för att aldrig återvända.

Bitter Lemons skrev han 1957 som en besk eftersmak på hans upplevelse i Kyrenia och Bellapais, därav titeln på boken. Lawrence Durrell avled 1990 i sitt hem i södra Frankrike. Boken ”Bitter Lemons” går att finna i de flest bokaffärer eller beställa från internet.