Artiklar

Kleftico kebab och hemlagad halloumi på Bekayı Restaurant

När vi i förra veckan var ute och körde på kustvägarna norr om Bafra, passade vi på att besöka landsbyggdsbyn Kumyali. Det lilla samhället bjuder på en vykortsvacker utsikt över hus och hav från infarten till byn, längst upp i backen. Efter att ha beundrat det stilla havet som speglar himlens lila skimmer från dagens sista timmar tar vi oss ner i byn. Vi har hört talas om en liten lokal restaurang, Bekayı Restaurant, som vi vill besöka. Den är inte helt lätt att hitta till, och det blir några rundor i Kumyali innan vi finner den, men det visar det sig vara väl värt!

Den fantastiska ägarinnan Zelish välkomnar oss vid dörren och tar med oss in till den enkla men mycket genuina och ombonade restaurangen. Hon ställer fram tallrikar med meze på bordet och går sedan bort till den inbyggda lerugnen där grillspetten med lamm precis blivit klara. Hon serverar oss hemlagad halloumi, egentillverkad korv som kallas Pastirma, handgjorda gyllene potatisklyftor och nyplockad sallad från trädgården. Det är även olivplockningstider nu, och olivoljan vi får serverad till maten är något alldeles extra!

Köttet restaurangen serverar kommer från lamm uppfödda på gårdarna i byn. Söndagar har man en ”söndagsspecial” med Kleftico Kebab tillagd över flammorna i en lerugn.

Det har hunnit bli mörkt när vi ätit klart, så mer sightseeing av Kumyali by får vi spara till nästa gång. Klart är att vi i alla fall kommer återvända hit, inte minst för den goda maten och vänliga atmosfären hos Zelish på Bekayı Restaurant!

För mer information och karta till Bekayı Restaurant, se New Cyprus Guide.