Artiklar

Hasan Uluel underhåller sina gäster på Kemal in Yeri

Fiskrestaurangen Kemal in Yeri i Bogaz hamn, som jag precis gått in i, är häpnadsväckande vacker. Från taket hänger fiskenät, snäckskal och andra prydnader från havet. Jag har tänkt att ta några bilder, och skriva några ord om restaurangen och därför börjar jag tala med servitören som välkomnar mig vid dörren. Han berättar att restaurangen är välkänd bland både lokalbefolkning och turister och att den fått pris som Cyperns bästa fiskrestaurang. Han avbryter sig själv mitt i en mening, ägaren till restaurangen har precis klivit in genom dörren, och servitören ropar hit honom.

Restaurangägaren Hasan Uluel välkomnar mig med ett varmt leende.

– Fotograferar du? frågar han.

Utan att vänta på svar sträcker han sig efter en gitarr och sätter sig på ett av restaurangborden.

– Nu kan du fotografera! säger han med ett leende.

Hasan Uluel är inte bara restaurangägare, han är artist, musiker och en stor underhållare. Vi slår oss ned vid ett av borden med en varsin rykande kopp med latte. Hasan berättar att hans familj har ägt restaurangen i 40 år, de senaste 20 åren har Hasan själv drivit den. Att det är en populär restaurang råder det inget tvivel om. På dagtid kommer människor hit för att äta lunch på uteserveringen som ligger alldeles granne med den glittrande blå hamnen. På kvällarna är lokalen fylld av människor som vi äta god fisk och njuta av underhållning.

– På helgerna råder feststämning här, ler Hasan. Jag och andra musiker uppträder på scen och stämningen är på topp. I slutet av kvällen står gästerna på bordet och dansar!

Hasan har många strängar på sin lira, det får jag klart för mig när han tar fram sin mobil och visar mig flera musikvideor han gjort. I den egenskrivna låten Güzel Kıbrısım, som han framför tillsammans med flera av Cyperns främsta musiker, sjunger man att man älskar Cypern och att man villl ha ett förenat land. “Riv muren, klappa till musiken, vi älskar Cypern” är meningar som återkommer hela tiden. Själv är Hasan född i Larnaca, han var 17 år när han och hans familj fick flytta till norra Cypern.

Hasan visar mig ytterligare ett klipp på telefonen. Den här gången är det en komedishow han spelat in tillsammans med bland annat sin bror och som sänds på cypriotisk Tv.

Hasan Uluel är en riktig profil som jag redan ser fram emot att träffa nästa gång jag besöker hamnen i Bogaz. Gör det samma nästa gång ni befinner er på östkusten, ni kommer garanterat få ett varmt välkomnande!