Hummus, hummus, hummus! Det går väl aldrig att få nog av denna arabiska delikatess som spridit sig till lunchrestauranger och middagsbord världen över. På arabiska är det fullständiga namnet hummus bi tahīna som betyder precis vad det är, ”kikärtor med sesampasta”. Hummus är gjort på ingredienserna kikärtor, sesampasta (tahini), olivolja, färsk vitlök, salt och citronjuice. Den går enkelt att göra själv, men kan vara tidskrävande då man först ska låta kikärtorna ligga i blöt under åtta timmar och därefter koka dem. Hummus passar perfekt som förrätt, dip, pålägg eller som ingrediens i falafel serverad i pitabröd. På Cypern är hummus populärt bland både grek- och turkcyprioter. På norra Cypern serveras den oftast som meze tillsammans med andra rätter. Vill man inte göra humusen själv kan man köpa den i delikatessdisken på alla större livsmedelsbutiker.
Även om hummusen idag är vanlig i flera länder kring Medelhavet och Mellanöstern så har den ändå sin största ”fan club” i Israel. Hummusen ligger israelerna så nära hjärtat att den till och med blivit utsedd till en sorts kulinarisk ”nationalsymbol”. I Israel konsumeras det mer än dubbelt så mycket hummus som det görs i de arabiska grannländerna. En av anledningarna till att hummusen blivit så populär i Israel grundar sig i judendomens religösa restriktioner när det kommer till vissa livsmedel. Till skillnad från annan mat är hummusen tillåten att äta till både kött och mjölkprodukter, och det är den ursprungliga anledningen till att den fått ett sådant fäste i den israeliska matlagningen. Även palestinska israeler älskar hummusen och det är självklart deras kök som gör den allra bäst! Köerna ringlar ofta långa till de små men trendiga ”hummus-ställena” i Jerusalem och Tel Aviv.