Artiklar

Granatäpplets positiva effekter

När man söker på internet efter granatäpplets positiva effekter för hälsan så kommer det upp en hel drös med artiklar som lovordar denna mirakelfrukt (ja, det är ofta så den brukar kallas). ”Rynkfri med granatäpple!”, ”Granatäpple ger plattare mage”, ”Håll ditt hjärta friskt med granatäpple!”, är några av rubrikerna man kan läsa.

Och visst är det så att det är en riktig superfrukt, sprängfylld med antioxidanter och hälsobringande vitaminer. Flera forskningar världen över visar att granatäpplet kan göra underverk för hälsan.

Enligt forskare vid William Harvey Research Institute i London ligger granatäpplet i topp när det kommer till innehållet av flavonoider, en sorts antioxidanter som även finns i rött vin, tranbär och grönt te, och som anses ge skydd åt hjärta och blodkärl. Mängden av flavonoider i ett glas granatäppeljuice skulle kunna jämställas med två glas rött vin, fyra glas tranbärsjuice eller tio koppar grönt te, enligt forskarna.

En studie gjord vid Edinburgh universitet visar att granatäpplet också kan minska bukfetma. Om man dricker en flaska granatäpplejuice om dagen är man mindre benägen att utveckla fettceller kring buken.

Granatäpplet kommer ursprungligen från Asien och fördes tidigt till de östa Medelhavsländerna, där i bland Cypern. Den torra vegetationen på ön passar perfekt för frukten, som skördas under årets senare halva. Den blir stor som en apelsin och har ett hårt skal i mörkröd nyans. Inuti är frukten fylld av små kärnor, vart och ett omgivet av saftigt fruktkött med en sötsyrlig smak. På Cypern kan man även finna gula granatäpplen, dessa är sötare i smaken.

Granatäpplet är också en kändis religösa sammanhang och omnämns i både Gamla Testamentet och Koranen. I den kristna konsten avbildas Jesusbarnet ibland med ett granatäpple i handen och i det antika Grekland var frukten en symbol för kvinnliga gudar som Aphrodite och Athena.

Granatäpplet håller sig ganska länge efter att man plockat det och kan användas både till juice, uppiffande ingrediens i en sallad eller ätas som det är. Många anser det krångligt att bryta upp det hårda skalet och pilla ut de saftiga kärnorna från granatäpplets läderartade skiljeväggar. Dock finns det några knep som kan underlätta;

– Rulla granatäpplet mot en plan ytan. Dela det i två delar. Håll ena halvan över en skål och slå hårt med en träslev på skalet. Skiljeväggarna stannar kvar och kärnorna faller ut.

– Dela granatäpplet och lägg det i en skål med vatten. Pilla sedan loss kärnorna. Skalet kommer då att flyta upp till ytan medan kärnorna sjunker till botten. Sila sedan bort vattnet.