Artiklar

Garavolli – ekologisk restaurang på den cypriotiska landsbygden

De senaste åren har den cypriotiska landsbygden riktat in sig allt mer på ekoturism och naturupplevelser. Garavolli Restaurant i den lilla byn Kilitkaya är inget undantag när det kommer till att hålla en god ekologisk profil. På Garavollis uteservering, inramad av klängande växter och vykortsvackra gröna ängar, möts långväga resenärer med lokala ortsbor för att njuta av närproducerad mat från den cypriotiska landsbygden.

Det fantastiska paret som äger Garavolli ger oss ett varmt välkomnande när vi besöker dem en sen söndagseftermiddag. De flesta lunchgästerna har redan lämnat när vi kommer dit, men vi träffar den cypriotiska journalisten Sevgul Uludag och hennes make som dröjt sig kvar för att njuta av dagens sista värmande solstrålar. ”Berätta för era läsare att det här är den bästa restaurangen på ön, och hälsa från två riktiga cyprioter!” säger Sevgul och ler in i solen. Paret berättar att de kommer hit, inte bara för att äta, utan också för att köpa Garavollis enastående olivolja som produceras av ägarna. ”De har både mörk och ljus olivolja, men vi kommer hit för den ljusa, den är helt fantastisk, vi köper alltid med oss flera liter hem till Nicosia”.

Restaurangens ägare tar med oss till gårdens stenugn för att visa hur det går till när han lagar den lokala rätten Kleftico, ett långkok på lamm serverat med färsk cypriotisk potatis. Vi lovar också att vi ska komma tillbaka och besöka Garavolli om två veckor då det är liveuppträdande med musik. Något vi gärna gör, det här är en restaurang man absolut vill åka tillbaka till ofta!

Garavolli Restaurant har öppet året runt. Välkomna!

För mer information och kontaktuppgifter till Garavolli restaurant, se New Cyprus Guide.