Artiklar

Tyskt surdegsbröd och goda pannkakor på Food Lodge

Sonja och Latifa heter ägarinnorna till Food Lodge Artisan Bakery & Bistro som ligger snett över gatan från livsmedelsbutiken Tempo på Besparmaklar Caddesi. Bageriet som öppnade i mars 2013 är en populär mötesplats för människor som kommer hit för att äta frukost, köpa med sig nybakt bröd eller besöka någon av de event som anordnas på kvällstid.

Sonja som är från Tyskland berättar att bageriet utmärker sig från andra bagerier på ön eftersom man här bakar brödet med stor omsorg. Medan många ställen hafsar ihop bröddegen så bakar man på Food Lodge den från grunden med traditionella tekniker och naturliga ingredienser.

Food Lodge är det enda bageriet på ön som gör surdegsbröd, något som de säljer mycket av, speciellt lokalbefolkningen har det fallit i smaken. Man bakar också fullkornsbröd, tyskt rågbröd, baguetter, rustikt valnötsbröd, ciabatta och mycket annat.

Här kan man också köpa nybakta godsaker som morotskaka, krämmunkar och scones. Till födelsedagsbarnet finns det massa tårtor att välja bland. Man kan också beställa en egen fototårta med valfri bild på toppen.

Food Lodge har en bistro med sittplatser ute och inne. Här kan man äta frukost, lättare luncher, smörgåsar, soppor och tysk korv med currysås, så kallad ”Currywurst”.

Att Food Lodge är ett populärt ställe råder det ingen tvekan om. Under tiden vi är där så kommer det kunder in för att handla bröd hela tiden. Sonja springer fram och tillbaka medan hon leende berättar om bageriets sortiment.

Bra att veta är att Food Lodge även erbjuder glutenfritt bröd. Take away och catering är möjligt. Man samarbetar även med andra mat- och försäljningsställen på ön. Dagligen levererar man bröd till försäljning i små butiker eller caféer. På lördagar står man vid ett eget stånd på Lambousa-marknaden i Lapta.

På kvällstid på torsdagar är det filmkväll på Food Lodge. Filmklassiker som Grease och Gökboet visas från kl. 20 på storbildsduk utomhus. Ett återkommande och ofta välbesökt event är Marockansk afton med traditionell marockansk mat och magdansuppträdande.

Ett mycket mysigt ställe med en härlig gemenskap. Gratis wifi som finns här är ett stort plus!

För kontaktinformation och karta till Food Lodge, se New Cyprus Guide.