Artiklar

Utflykt med norra Cyperns fotoförening FODER

Cyprus Turkish Photographic Association (FODER) grundades av 15 fotoentusiaster 1992. Då var namnet på föreningen AFSAD (Amateur Photography Artists Association) men det ändrades alltså till FODER år 2000. Detta är den äldsta fotoföreningen på norra Cypern och idag har man fler än 70 fotointresserade medlemmar. Alla som är medborgare på norra Cypern kan vara medlemmar. Utlänningar som inte har medborgarskap är välkomna att följa med på utflykter som föreningen arrangerar.

FODER finns till för alla som älskar att fotografera och som vill visa upp Cypern för resten av världen. Man vill speciellt finnas där för att motivera den yngre generationen att dokumentera sin omvärld med kameran. Man fotograferar vacker natur, historiska platser, människors vardag, byar och stadsliv. Genom året visar man upp fotografierna på utställningar så att alla som vill kan ta del av bilderna.

Medlemmar i FODER träffas på torsdagskvällar varje vecka för undervisning och feedback på bilder. Man brukar också ta dit intressanta gästfotografer som föreläsare.

På söndagar är de som vill välkomna att följa med på fotoutflykt. Utflykterna går till både norra och södra sidan av ön och man tar sig runt i en minibuss. Norra Cypern Magasinet var med FODER på en heldagsutflykt till områdena kring Larnaca på södra Cypern. Det var en rolig och händelserik dag där kamerans minneskort snabbt blev fulla. Vi såg vacker natur med storslagen utsikt, spegelblanka sjöar och virvlande vattenfall. Vi var också inne i byar där vi med solen i ögonen vandrade runt på stenbeklädda gator och vindlande gränder. Dagen avslutades med en magnifik guldgul solnedgång som sänkte sig ned över Larnacas saltsjö.

Vill man veta mer om FODER eller är intresserad av att följa med på fotoutflykt kan man höra av sig till ordförande Mehmet Gökyiğit på telefon: 0542-8520042.

Man kan också besöka FODERs egen websida: www.kktcfoder.com eller Facebook: Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER)